Önálló és biztonságos élet időskorban is

A ma született emberek várható élettartama csaknem 30 évvel magasabb, mint a 100 évvel ezelőtt született őseinknek. Az idős emberek számának növekedésével nyilvánvalóan nő az ápolásra szorulók száma, akik többsége rosszabb egészségi állapota ellenére is szeretne továbbra is a saját otthonában élni. Ezt lehetővé tehetjük számukra az úgynevezett Ambient Assisted Living technológiákkal, azaz a saját lakókörnyezetben való életvitel segítésével.

Bár ez a technológia még gyerekcipőben jár, de folyamatos fejlesztés alatt áll és egyértelműen nagyon gyors fejlődés várható ezen a területen. Ennek egyik példája a „my.sens” termék, egy könnyen telepíthető, felhasználóbarát érzékelőrendszer, amely naplózza a személy napi rutinjától való szokatlan eltéréseket, és szükség esetén automatikusan riasztja a rokonokat vagy az ápolási szolgálatot. A my.sensnek köszönhetően nem kell többé aggódni, hogy vészhelyzet esetén hosszú időre segítség nélkül marad valaki az otthonában.

Vannak hasonló megoldásaink arra, hogy megkönnyítsük az ápolásra szoruló emberek, családjuk és gondozóik mindennapi életet. A jövőben kibővítjük e megoldások funkcióit és a lehetséges alkalmazásokat, és összekötjük a meglévő intelligens építési technológiákkal, például a füstjelzőkkel. Ha ezeket a rendszereket összekapcsoljuk a közösségi média felületekkel is, elősegítjük az idősek állandó kapcsolattartását a rokonokkal, barátokkal, gondozókkal vagy a megfelelő szolgáltatókkal.

Célunk az AAL-megoldásokhoz kapcsolódó idegenkedés megszüntetése. Ennek érdekében az AAL technológiákat a Hager Group az épületautomatizálási rendszer alapelemévé teszi, amely utólag is bármikor felszerelhető a házba az egyéni igényeknek megfelelően. A jövőben az intelligens építési technológiák ugyanannyira az időskori önálló élet részét képezik majd, mint amennyire a fizikai korlátok is az öregedéssel járnak. Azáltal, hogy megoldásaink egyre inkább az idősek vagy az ápolásra szorulók igényeihez igazodnak, lehetőséget biztosítunk az embereknek, hogy az öregkort az élet csodálatos korszakának éljék meg – ahogy ennek lennie kell.

 

Scroll to Top