Hogyan épül fel a KNX rendszer? Gyakorlati megvalósítás és kiépítés

Buszkábel átviteli eszközként

Süllyesztett szerelés

KNX rendszer termosztát

Ha süllyesztetten szerelt készülékeket használunk, a DIN VDE 0606-1 vagy DIN 49073-1 szabványnak megfelelő csavaros rögzítésre alkalmas szerelvénydobozokat kell alkalmaznunk. Ha kettőnél több buszkábel fut be egy szerelvénydobozba, tanácsos 60 – mm mély kombinált fali kötődobozt alkalmazni. Egy buszkészülék és dugalj kombinációja közös fedlap alatt csak akkor engedhető meg, ha a dugalj olyan kivitelű, hogy a közvetlen érintéstől védett, illetve a kialakítás során a DIN VDE előírásait betartották.

Kábelbevezetés

A KNX rendszer kábelbevezetése a DIN 18015-3. szerinti szerelési zónán belül, az erősáramú bevezetéssel együtt megoldható. A mennyezeti, vagy lefelé, a padló irányított kábelbevezetés mind lehetséges, függően a hálózat kialakításától.

Az egyes szobák busz vezetékeit vezethetjük önállóan a villamos elosztóhoz (csillag topológia) vagy felhurkolhatjuk helyiségről helyiségre. A vonalakra és tartományokra osztást figyelembe kell vennünk. Az épületen belüli elosztókat (a főelosztót és az alelosztókat) mindig össze kell egymással kötni buszkábellel.

A szinteket vagy nagyobb kiterjedésű területeket elvileg össze kell kötnünk a (fő) elosztóval közvetlen (point-to-point) kapcsolattal.

Az épületen belül kell, hogy legyen egy hely, ahol minden egyes rendszer pl. a 230/400 V erősáramú hálózat, a KNX, a TV és a telefon hálózat egyetlen helyen rendelkezésre áll, (a főelosztónál, a becsatlakozási pontnál) azért, hogy az összeköttetés a rendszerek között médiacsatolón keresztül megoldható legyen.

Szerelés módja

Buszkábel, mint az átvitel eszköze

A KNX-rendszerben árnyékolt kettős csavart érpárú, 0.8 mm átmérőjű tömörerű kábelt alkalmazunk buszkábelként, pl. a YCYM 2 x 2 x 0.8 típust. A biztonságtechnikai, telefon és más villamos hálózatokban alkalmazott erőátviteli kábelek nem használhatóak buszkábelként.

 

A buszkábel, pont úgy, mint az erőátviteli kábelek meghatározott installációs zónákban fektethető le vonal, fa, vagy csillag struktúrában a DIN 18015-nek megfelelően:

  • Együtt fektethető más áramkörök kábeleivel védőcsőben és vezetékcsatornában;
  • Amennyiben halogén-mentes kábelre van szükség a J-H(St)H 2 x 2 x 08 típus használható.
  • Nem szabad a vonalakban hurkot kialakítani, ha elágazás van szerelés során, azaz különböző vonalakat nem szabad összekötni.
  • Két épület összekapcsolásához a föld alatti A2Y(L)2Y vagy A-2YF(L)2Y telekommunikációs kábelt kell használni.
  • A túlfeszültség védelemről a 6. fejezet szól.

A buszkábelben a fel nem használt érpárt egyéb alkalmazásokra is felhasználhatjuk, ekkor az alábbiakat kell figyelembe venni:

  • Csak a SELV/PELV törpefeszültség használható a KNX rendszer tálálására;
  • Tartósan maximum 2.5A áram engedhető meg, túlterhelés és zárlat védelem szükséges a tápegységben;
  • Hangátvitel megengedett, de nem használható a vezeték a nyilvános telekommunikációs hálózat átviteli kábeleként;
  • A második érpár felhasználási módja egy vonalon belül csak egyféle lehet;
  • Tanácsos ezen túl, egyértelműen megjelölni a csavart érpárok mindegyik vezetékvégén, ha valamilyen kiegészítő célra felhasználják;
  • Ha a második érpár egy további vonalként kerülne felhasználásra, a sárga vezetéket kell a „+” érnek kijelölni, a fehéret pedig a „-„ érnek.

Egy szerelvénydobozban lehetnek buszkábel és tápfeszültségű vezeték erek, de csak akkor, ha a busz- és a tápfeszültségű vezeték-erek a dobozban biztonságosan el vannak választva. Ha a szerelvénydobozban rögzített sorkapcsok vannak, állandó elválasztás nélküli dobozok is használhatóak.

Más esetben a buszkábel és a tápvezetékek számára külön szerelvénydobozokat kell használni.

A KNX busz rendszerben az erősáramú vezeték és a buszvezeték, valamint a szükséges szerelvények egy elosztószekrényben kerülhetnek egymás mellé.

Tekintettel kell lenni az alábbiakra:

  • A kettős műanyag szigetelésű erőátviteli kábelek és kettős szigetelésű buszkábelek elválasztás nélkül egymás mellé fektethetőek, szigetelt erőátviteli vezeték is fektethető melléjük;
  • Az egyszeres műanyag szigetelésű erőátviteli kábelek és buszkábelek szigetelt erei csak bizonyos távolságban fektethetőek egymás mellé;
  • Az erőátviteli kábelek és buszkábelek szigetelt erei egymástól legalább 4mm távolságra fektetendőek, vagy el kell látni őket ezzel egyenértékű szigeteléssel, ami lehet elválasztó lapka, vagy szigetelő cső a buszkábel erein..
    Ezt a megoldást kell alkalmazni azokon a kábel-ereken, melyek egyéb áramkörökhöz tartoznak és nem felelnek meg a SELV/PELV törpefeszültségű áramköri előírásoknak.

Ha süllyesztett szerelés esetén buszkészülékek és erőátviteli készülékek együtt vannak felhasználva, a teljesítmény-részt védeni kell közvetlen érintés ellen arra az esetre is, ha a közös burkolatot eltávolítjuk (pl. külön fedéllel).

Süllyesztett szereléskor, ha egyszerre van buszkészülék és erőátviteli készülék, a „biztonsági elválasztást” már a tervezés során biztosítani kell. Figyelembe kell venni a gyártók adatait. Ezekre a szempontokra nehéz, zord környezeti feltételek között (túlfeszültségi besorolás, szennyezett környezet esetén) különösen oda kell figyelni.

A nyilvános telefon hálózathoz képest a busz rendszert és alkotóelemeit úgy kell figyelembe venni, mint az erősáramú villamos hálózatot. Ez vonatkozik mindegyik kommunikációs hálózatra, amelyik nem SELV/PELV törpefeszültségű áramkör.

A SELV/PELV törpefeszültségű áramkörök esetében az alapszigetelést a feszültség igénybevételnek megfelelően kell megerősíteni, így nem kell feltétlenül a buszkábeltől elkülönítve fektetni az ilyen vezetékeket.

A buszkészülékek, melyek pl. különböző terheléseket vezérelnek, illetve az épület felügyeletében vesznek részt, elhelyezhetőek a villamos alelosztóban, DIN-sinre rögzítve, vagy süllyesztetten, esetleg falon kívül szerelhetőek vagy akár az adott berendezésben is elhelyezhetőek (pl. lámpatestben). További lehetőség, hogy vezeték-csatornába is beépíthető bármilyen buszkészülék.

A tápegység hálózatra csatlakoztatásához javasolt külön áramkör. A tápegységet célszerű a vonal közepére helyezni. Csak a KNX szervezet által jóváhagyott tápegységeket szabad a rendszerben használni.

Ha a villamos táplálást megerősített biztonsággal kell megoldani, a KNX tápegységet egy szünetmentes áramforráshoz, vagy biztonsági áramforráshoz lehet csatlakoztatni, vagy akkumulátorral megerősített tápegységet lehet használni a KNX rendszerben.

Scroll to Top