KÖZÉPÜLETEK

Intelligens épületek?

Egy korszerű középület nem épülhet automatizálási megoldás nélkül
Korszerű épületeink elektromos és gépészeti rendszerei egyre bonyolultabbak. Egyre több gépet és funkciót építenek be, melyek egyszerű kezelhetősége igényli az épületautomatizálási megoldások alkalmazását. Hiszen az átlátható üzemeltetés, az energia megtakarítás mind olyan fontos igények, melyeket hatékonyan csak egy jól kialakított rendszer képes kielégíteni. Fontosnak tartjuk, hogy olyan rendszert építsenek be az épületekbe, mely nem függ egy egy gyártótól, hanem hosszú évtizedekre ad biztonságos megoldást. A KNX a nyitott szabvány, amely garantálja, hogy mint ahogy az elmúlt évtizedekben a jövőben is egy olyan rendszer üzemeltesse az épületet, mely megbízhatóan működik és könnyedén bővíthető.
Korszerű épületeink elektromos és gépészeti rendszerei egyre bonyolultabbak. Egyre több gépet és funkciót építenek be, melyek egyszerű kezelhetősége igényli az épületautomatizálási megoldások alkalmazását. Hiszen az átlátható üzemeltetés, az energia megtakarítás mind olyan fontos igények, melyeket hatékonyan csak egy jól kialakított rendszer képes kielégíteni. Fontosnak tartjuk, hogy olyan rendszert építsenek be az épületekbe, mely nem függ egy egy gyártótól, hanem hosszú évtizedekre ad biztonságos megoldást. A KNX a nyitott szabvány, amely garantálja, hogy mint ahogy az elmúlt évtizedekben a jövőben is egy olyan rendszer üzemeltesse az épületet, mely megbízhatóan működik és könnyedén bővíthető, fejleszthető a későbbi igények kiszolgálására.

KNX a zöld technológia

Hatékony energia megtakarítás a KNX rendszer segítségével
A klímaváltozás és az egyre szűkösebb erőforrások az energia hatékony felhasználását fő társadalmi témává emelik. A teljes energiafelhasználás 40%-át tekintve, az épületek jelentős megtakarítási potenciált kínálnak. A KNX teljesíti az EN 15232 szabvány legmagasabb energiahatékonysági osztályának követelményeit, ami az épületgépészet automatizálásával válik lehetővé. Így a KNX kitűnően felhasználható arra, hogy az épületek energiafogyasztásával kapcsolatos egyre számosabb kikötést teljesítse. A KNX segítségével akár 50%-os energia megtakarítás is lehetséges.
40%

Árnyékolás vezérlés

50%

Egyedi helyiségszabályozás

60%

Szellőzés vezérlés

60%

Világítás vezérlés


MSZ EN 15232 - az európai szabvány

Kulcsfontosságú hozzájárulás a világ energiahatékonyságának növeléséhez
cen
Az EN15232 európai szabvány "Épületek energetikai teljesítőképessége. Az épületautomatizálás, a szabályozás és az épületmenedzselés kihatásai" egész Európára kiterjedő irányelv lett összeállítva az épületek energiahatékonysága érdekében (épületek energiateljesítményéről szóló irányelv EPBD) 2002/91 / EG. A szabvány módszereket ír le az épületautomatizálás és a műszaki épületmenedzsment hatásainak értékelésére az épületek energiafelhasználásának terén.
Az EN15232 szabvány az épületeket 4 osztályba sorolja, annak függvényében, hogy milyen mértékben alkalmaznak benne épületautomatizálási rendszert. Minél összetettebb, minél integráltabb, annál magasabb osztályba kerülhet. Ami pedig meghatározza, hogy mennyire energiatakarékos az épület. A szabvány nem felhasznált energia értéket határoz meg, hanem két faktort. Az egyik az épület termikus energiafelhasználására a másik pedig az elektromos energiafelhasználásra vonatkozik. A faktor azt mutatja meg, hogy az épületben alkalmazott automatizálási rendszer mennyiben járul hozzá az energiafelhasználás csökkentéséhez. Látható, hogy a D osztály esetében, amikor nincs semmilyen automatika ez az érték 1-nél magasabb szám. Tehát automatika nélkül az épület több energiát fogyaszt, mint amit a szabvány alkalmazása nélkül a TNM rendelet alapján kiszámolnak.
Ahhoz, hogy az épület ne fogyasszon többet vagy éppen kevesebb energia felhasználása mellett tudjon működni szükséges a C vagy magasabb osztályzatok elérése. Ehhez azonban mindenképp épületautomatizálási rendszerre lesz szükség. A táblázat röviden összefoglalja, hogy mik azok a területek és funkciók, melyek mindenképp automatizálva kell legyenek, a magasabb osztályzat, ezáltal a hatékonyabb energiafelhasználás érdekében. A táblázatban látható, hogy 4 fő vezérlési területet vizsgál. Ezeknél röviden felsorolva, hogy mik a minimális elvárások, annak érdekében, hagy az adott besorolást elérhessük.

természetesen a szabvány ennél sokkal részletesebb leírást tartalmaz. Ez a két ábra csak egy rövid összefoglalás ad, annak érdekében hogy látható legyen milyen hatással van az automatika a végső energiafelhasználásra.