Intelligens középületek?

Egy korszerű középület nem épülhet automatizálási megoldás nélkül

 

Korszerű épületeink elektromos és gépészeti rendszerei egyre bonyolultabbak. Egyre több gépet és funkciót építenek be, melyek egyszerű kezelhetősége igényli az épületautomatizálási megoldások alkalmazását.

Hiszen az átlátható üzemeltetés, az energia megtakarítás mind olyan fontos igények, melyeket hatékonyan csak egy jól kialakított rendszer képes kielégíteni.

Fontosnak tartjuk, hogy olyan rendszert építsenek be az épületekbe, mely nem függ egy – egy gyártótól, hanem hosszú évtizedekre ad biztonságos megoldást. A KNX egy nyitott szabvány, amely garantálja, hogy úgy mint az elmúlt évtizedekben, a jövőben is egy olyan rendszer üzemeltesse az épületet, mely megbízhatóan működik. A rendszer rugalmas, hiszen könnyedén bővíthető, fejleszthető, a későbbi igények kiszolgálására is.

Az intelligens középületek a jövő épületei a jelenben.

KNX a zöld technológia

Hatékony energia megtakarítás a KNX rendszer segítségével

 

A klímaváltozás és az egyre szűkösebb erőforrások az energia hatékony felhasználását fő társadalmi témává emelik. A teljes energiafelhasználás 40%-át tekintve, az épületek jelentős megtakarítási potenciált kínálnak.

A KNX teljesíti az EN 15232 szabvány legmagasabb energiahatékonysági osztályának követelményeit, ami az épületgépészet automatizálásával válik lehetővé. Így a KNX kitűnően felhasználható arra, hogy az épületek energiafogyasztásával kapcsolatos egyre számosabb kikötést teljesítse.

KNX segítségével akár 50%-os energia megtakarítás is lehetséges

 

Árnyékolás vezérlés
0 %
Világítás vezérlés
0 %
Egyedi helyiségszabályozás
0 %
Szellőzés vezérlés
0 %

MSZ EN 15232 – az európai szabvány

Kulcsfontosságú hozzájárulás a világ energiahatékonyságának növeléséhez

Az EN15232 európai szabvány “Épületek energetikai teljesítőképessége. Az épületautomatizálás, a szabályozás és az épületmenedzselés kihatásai” egész Európára kiterjedő irányelv lett összeállítva az épületek energiahatékonysága érdekében (épületek energiateljesítményéről szóló irányelv EPBD) 2002/91 / EG.

A szabvány módszereket ír le az, épületautomatizálás és a műszaki épületmenedzsment hatásainak értékelésére a középületek energiafelhasználásának terén.

Az EN15232 szabvány a középületeket 4 osztályba sorolja, annak függvényében, hogy milyen mértékben alkalmaznak benne épületautomatizálási rendszert. Minél összetettebb, minél integráltabb, annál magasabb osztályba kerülhet. Ami pedig meghatározza, hogy mennyire energiatakarékos az a középület.

A szabvány nem felhasznált energia értéket határoz meg, hanem két faktort.
Az egyik az épület termikus energiafelhasználására vonatkozik.

A faktor azt mutatja meg, hogy az épületben alkalmazott automatizálási rendszer mennyiben járul hozzá az energiafelhasználás csökkentéséhez. Látható, hogy a D osztály esetében, amikor nincs semmilyen automatika ez az érték 1-nél magasabb szám.

Tehát automatika nélkül az épület több energiát fogyaszt, mint amit a szabvány alkalmazása nélkül a TNM rendelet alapján kiszámolnak.

Ahhoz, hogy az épület ne fogyasszon többet vagy éppen kevesebb energia felhasználása mellett tudjon működni szükséges a C vagy magasabb osztályzatok elérése.

Ehhez azonban mindenképp épületautomatizálási rendszerre lesz szükség.

A táblázat röviden összefoglalja, hogy mik azok a területek és funkciók, melyek mindenképp automatizálva kell legyenek, a magasabb osztályzat, ezáltal a hatékonyabb energiafelhasználás érdekében.

A másik faktor, pedig az elektromos energiafelhasználásra vonatkozik.

A táblázatban látható, hogy 4 fő vezérlési területet vizsgál. Ezeknél röviden felsorolva, hogy mik a minimális elvárások, annak érdekében, hagy az adott besorolást elérhessük.

Természetesen a szabvány ennél sokkal részletesebb leírást tartalmaz.

Ez a két ábra csak egy rövid összefoglalást ad, annak érdekében hogy látható legyen
milyen hatással van az automatika a végső energiafelhasználásra.
Scroll to Top