Mit jelent az emberközpontú világítás az intelligens épületekben?

Az intelligens épületek világítástervezésekor, jellemzően az irodaházaknál, érdemes nagyobb figyelmet fordítani az emberközpontú világítás kialakítására (Human Centric Lighting – HCL).

Az emberközpontú világítás a cirkadián ritmust veszi alapul, ami gyakorlatilag az ember napi biológiai órája. Egy olyan 24 órás ciklus, amit az emberek belső időmérő rendszere vezérel, és amit külső ingerek is segítenek. A legfontosabb inger ezek közül a napfény, ami az emberi test olyan éltető tápanyaga, mint az étel és a víz. A cirkadián ritmus teszi lehetővé, hogy az élőlények alkalmazkodni tudjanak a környezet szabályos váltakozásaihoz, és fel tudjanak készülni rájuk.

Ezt a cirkadián ritmus igyekszünk átültetni az épületekbe is. Ez azt jelenti, hogy a mesterséges fénnyel lemodellezzük a természetes fény változásait, a fényerősséget és a színhőmérsékletet is. Így a fényt az ember természetesnek érzi, ami kihat a teljesítményére és a hangulatára is.

A napjaik jelentős részét, egyes számítások szerint közel 90%-át zárt térben töltjük. A motiváló és támogató munkakörnyezet ezért ma már elengedhetetlen, és a világításnak létfontosságú szerepe van abban, hogy cirkadián óránkat beállítsuk a természetes nappali fényciklusokra.

Az emberközpontú világítást a munkaterületek kényelme érdekében tervezik, és tervezés háromféle hatást vesz figyelembe, amelyet a fény az alkalmazottakra gyakorolhat :

VIZUÁLIS HATÁS

·         Látványra kellemes és tükröződésmentes munkaterületet biztosít
·         Javítja az észlelt megvilágítás minőségét és a munkaterületek vonzerejét
·         Fokozza az érzelmi kapcsolatot a térrel 

ÉRZELMI HATÁS

·         Elősegíti a kiegyensúlyozott érzelmi állapotot
·         Javítja az ellenálló képességet stresszes helyzetekben
·         Csökkenti a fáradtságot és szorongást 

BIOLÓGIAI HATÁS

·         Fokozza az éberséget, az észlelést és a termelékenységet
·         Szabályozza az alvás/ébrenlét ciklusait és a test hőmérsékletét
·         Javítja az immunitást, így kevesebbet hiányoznak a dolgozók

Fényerősség:

Színhőmérséklet:

Az emberközpontú megvilágítás előnyei

Hangulat

Produktivitás

Látásélesség

Cirkadián ciklus

Észzlelés

Fenntarthatóság

Emberközpontú megvilágítás tehát pozitívan befolyásolja az uralkodó hangulatot és a testi funkciókat, valamint pozitívan befolyásolja a depressziós, szorongásos állapotot. Számos előnnyel jár az irodákban történő használata, ahol az emberek a nap döntő részét töltik.

Éberség és elégedettség nő
0 %
A koncentráció nő
0 %
Javuló munkateljesítmény
0 %
A fáradtság csökkenése
0 %

Nappali fények változása

Reggel a magas színhőmérsékletű erős fény jó kezdetet nyújthat a napnak, mivel elnyomja a testben megmaradt melatonint és növeli a kortizolszintet.

Az úgynevezett „ebéd utáni merülés” a csökkent éberség ideje, ami 13.00-16.00 óra között következik be. A délutáni éberséget ezért magasabb színhőmérséklettel és fényszinttel növelhetjük.

Mivel a munka elhúzódhat estig is, a meleg, kényelmes megvilágítás segíthet a melatonin előállításához megfelelő körülmények megteremtésében és a jó éjszakai alvás előkészítésében. Így a munkatársak másnap is kipihenten érkezzenek meg a munkahelyre.

Éjszakai fények

A rendszeresen éjszakai műszakban dolgozó emberek a biológiai órájuk és bioritmusuk ellen dolgoznak. Az éjszakai erős fény növeli az éjszakai éberséget és javítja a munka hatékonyságát. A kékesfehér fényhatás azonban hosszútávon súlyos zavarokat okozhat az alvási ciklusokban, ami stresszhez, fáradtsághoz és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet.

A munkaterületen ezért megfelelő megvilágítási feltételeknek kell lenniük a hatékony munkavégzés és a megfelelő alvási ciklusok kiegyensúlyozásához. Az esti műszak elején ajánlott magas színhőmérséklet (kékesfehér fény) és magas fényszint. Az éjszakai műszak végén alacsonyabb fényerősségre és színhőmérsékletre váltás kellemesebb lelkiállapotot biztosít a nyugodt alvás előtt.

Scroll to Top