Jelenlétérzékelők

az energiahatékony világításvezérléshez

A Theben jelenlétérzékelőkkel minden lehetőség adott az energiahatékony és intelligens világításvezérléshez. Az irodák, folyosók és középületek világításvezérlésére szolgáló klasszikus használat mellett, a jelenlét alapján vezérelheti a fűtést és a hűtést vagy éppen a légtechnikai rendszert is. Ez lehetővé teszi az energiaköltségek, valamint a CO2-kibocsátás jelentős csökkentését. A jelenlétérzékelők a legkisebb mozgásokra is reagálnak és közben mérik a helyiség fényerejét. Ha nem észlel további mozgást, vagy ha egy meghatározott fényerő érték felett van a megvilágítás, a jelenlétérzékelő automatikusan kikapcsolja a fényt.

 

Technológia: Hogyan működik a jelenlétérzékelő

 A jelenlét-érzékelők ugyanazon elv szerint működnek, mint a mozgásérzékelők: érzékelik a termikus sugárzást a környezetükben, az érzékelési területen. Ha az érzékelési területen termikus sugárzást észlelnek, például egy ember, aki a jelenlétérzékelőhöz közeledik, az érzékelő a termikus sugárzást mérhető elektromos jellé alakítja, és a világítás bekapcsol.

A mozgás- és jelenlétérzékelők közötti különbség az érzékelők érzékenységében rejlik. A jelenlétérzékelők sokkal érzékenyebb érzékelőkkel rendelkeznek, mint a mozgásérzékelők, és a legkisebb mozgásokat is érzékelik. Az érzékeny érzékelők egyenletesen felosztják a jelenlét-érzékelő detektálási területét akár 1000 zónára. Mint egy sakktábla, a zónák az egész érzékelési területen átmennek. Még a termikus kép enyhe változásait is észlelni lehet, például egy nyílt terű irodában a billentyűzeten gépelést is. Ezzel szemben a mozgásérzékelő csak a termikus kép nagyobb változásaira reagál, ezért elsősorban nagyobb mozgásokhoz vagy kültéri alkalmazásokhoz alkalmazható.

A mozgás- és jelenlétérzékelők közötti további különbség a fénymérés. A mozgásérzékelő egyszer megméri a fényerőt, amikor mozgást érzékel és ha nem elegendő a természetes fény, akkor felkapcsol a világítás. Ha folyamatosan érzékeli a mozgást, anélkül, hogy egyszer is kikapcsolna –  például egy nagyobb irodában vagy olyan helyen, ahol folyamatos mozgás van – akkor még ha idő közben elegendő is lenne a természetes fény, akkor sem fog lekapcsolni. A mozgásérzékelők csak a bekapcsoláskor mérik a fényerősséget. Ezzel szemben a jelenlét-érzékelők folyamatosan mérik a fényerőt: ha egy meghatározott fényerő-értéket túllép a megvilágítás, a jelenlét-érzékelő akkor is kikapcsolja a fényt, ha közben még mozgást érzékel. Ez csökkenti az energiaköltségeket és jelentősen csökkenti a CO2-kibocsátást.

360º-os négyzetes érzékelési tartomány

Mivel a legtöbb szoba négyzet vagy téglalap alakú, a négyzetes érzékelési terület rendkívül leegyszerűsíti a tervezést. Az egyes jelenlétérzékelők detektálási területei egymás mellé sorolhatók, rések nélkül. Az egyszerűsített tervezés mellett van egy másik gyakorlati előnye is, az hogy a helyiségben nincsenek „vak foltok” vagy átfedések. A mozgások garantáltan mindenhol megbízhatóan felismerhetők.

 

 

 

A kör alakú érzékelési területű jelenlétérzékelőkkel szemben a négyzet  alakúak felesleges átfedések vagy rések nélkül biztosítják a helyiségek optimális lefedettségét.

Fényerőmérés részletesen

A jelenlétérzékelőkkel történő világításvezérlés részben a detektált mozgáson, részben a fénymérésen alapul. A jelenlétérzékelők folyamatosan mérik a helyiség fényerejét. Az ilyen folyamatos fénymérés révén a jelenlétérzékelő képes nemcsak bekapcsolni a mesterséges fényt, ha nincs elég természetes fény, hanem a világítást ismét kikapcsolhatja, ha elegendő a napfény. Nagyon egyszerűnek hangzik, de valójában a jelenlétérzékelőnek képesnek kell lennie arra, hogy a mesterséges fény bekapcsolt állapotában megbecsülje, hogy lesz-e elegendő természetes fény a kikapcsolás után.

 

Kapcsolás mód

 A kapcsolási üzemmódban a jelenlétérzékelő méri a mesterséges és a természetes fény összegét. A mesterséges fény kikapcsolásához, amikor a megfelelő időben egyre növekszik a napfény, a jelenlétérzékelőnek tudnia kell a mesterséges fény arányát. Ezt az értéket az érzékelő automatikusan megtanulja, miközben folyamatosan elemzi a helyiség világításának kapcsolási folyamatait. Ez lehetővé teszi a pillanatnyi aktuális fényerősség kiszámítását bármikor a teljes mért fényerő alapján. A vegyes fénymérés előnye, hogy bármilyen fényforrással működik – legyen az LED, halogén vagy fénycső. A vegyes fénymérés az állandó fényerőre szabályozás alapvető eleme.

Állandó fényerőre szabályozás

Állandó fényméréssel a jelenlétérzékelő folyamatosan méri a napfény és a mesterséges fény összegét. Ez a két fényforrás határozza meg a kívánt fényerő értéket. Ködös vagy esős reggelen az aktuális természetes fény kevés. Ebben az esetben a jelenlétérzékelő növeli a mesterséges fény arányát annak érdekében, hogy elérje a kívánt fényerőt a helyiségben. Ha a nap a délelőtt folyamán folyamatosan erősebben világít és az ablakon keresztül több beeső fény van, a jelenlét-érzékelő csökkenti a mesterséges fény arányát. A helyiség megvilágítási szintje ezért állandó marad, függetlenül a nappali fény erejétől. A tipikus alkalmazások közé tartoznak a gyártóépületek, ahol a szabványok előírják a megfelelő megvilágítási értéket.

Tervezés és szerelés

 

Jelenlét érzékelők megfelelő szerelése

A jelenlét-érzékelő optimális működésének biztosítása és az interferencia források elkerülése érdekében a telepítés során számos tényezőt kell figyelembe venni. Például, a felfüggesztett lámpák, válaszfalak, polcok vagy nagy növények nem akadályozhatják a jelenlét-érzékelők látóterét. Hirtelen hőmérsékletváltozások a jelenlét-érzékelő környékén – okozhatnak téves érzékelést. Ezért nagy hőt termelő gépek közelébe ne telepítsük. Az érzékelési terület közelében be- vagy kikapcsolt lámpák (például halogénlámpák kevesebb mint 1 m távolságra) szimulálják a mozgást, és helytelen kapcsoláshoz vezethetnek. Mozgó tárgyak, például gépek és robotok, szimulálják a mozgási jeleket vagy a hőmérsékleti különbségeket. Azonban lassan felmelegedő tárgyak, mint például radiátorok, (amennyiben a távolság nagyobb, mint 0,5 m), IT berendezések (számítógépek, monitorok), napos felületek vagy a helyiség szellőztető rendszerei nem zavarják a jelenlét-érzékelő működését, mindaddig, amíg a meleg levegő nem közvetlenül a jelenlét-érzékelő felé halad.

Megjegyzés: Ne telepítsen jelenlétérzékelőt függő lámpák, válaszfalak, polcok, beltéri növények vagy mozgó alkatrészekkel rendelkező készülékek, például ventilátorok vagy gépek mellé!

Biztonságos tervezés a sensNORM segítségével

Mint a sensNORM európai egyesület és a minőségjelző tagjaként, a Theben és más iparági képviselők elkötelezettek a nagyobb átláthatóság, minőség és a mozgás- és jelenlét-érzékelők magabiztos tervezés biztosítása mellett az épület automatizálás területén. A sensNORM minőségi címkével ellátott termékeket a szabványosított tesztelési előírásoknak megfelelően tesztelték, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy márkák közötti összehasonlítást végezzenek.

Ingyenes tervezőprogram a biztonságos érzékelő pozícionáláshoz

Azok a tervezők, akik már a kezdetektől helyesen akarják elhelyezni, használni és vezérelni a lámpákat a Relux világítás szimulációjából profiálhatnak, amely általában ingyenes. A Relux professzionális tervező szoftvert kínál komplex világítás vezérlési feladatok fejlesztéséhez és végrehajtásához. A tervezők, építészek és világítástervezők számára készített szoftver különféle gyártók világítási megoldásain alapul, és a felhasználók világszerte előszeretettel alkalmazzák. A Theben is Relux tag az érzékelők termékcsoportban.
További információ: www.relux.com

 

 

A RED CAD tervezőszoftverrel a tervezés professzionális és hatékony módon valósítható meg. A bevált Theben mozgás- és jelenlét-érzékelőkkel ellátott beépített ikonkönyvtárnak köszönhetően az érzékelési területek gyorsan és megbízhatóan beépíthetők a tervekbe.
További információ: www.redcad.eu

Egyszerű és hatékony: a jelenlétérzékelők praktikus előnyei

A nagyon finom érzékelő technológiájuknak köszönhetően a Theben jelenlét-érzékelők a legkisebb mozgásokat és hőmérsékleti különbségeket is felismerik. Ez lehetővé teszi a világítás és a légkondicionálás beállítását a lakók és a felhasználók pontos igényeihez igazítva. Típustól függően a különféle jelenlét-érzékelők fekete, fehér, szürke, ezüst vagy kérésre speciális színekben kaphatók.

  Négyzetes érzékelési terület

A négyzetes érzékelési terület ideális a legtöbb helyiséghez, ahol jelenlét-érzékelőket használnak. Így az egyes érzékelők tökéletes helyekre helyezhetők vakfoltok, valamint szükségtelen átfedések nélkül. Ez megkönnyíti a tervezést, csökkenti a telepítési munkát, energiát takarít meg és csökkenti a beruházási költségeket is, mivel a négyzetes észlelési terület miatt a legtöbb esetben kevesebb érzékelőre van szükség.

 

 

  Öntanuló késleltetési idő

A késleltetési idő automatikusan megváltozik az emberek szokásainak függvényében. Ha a jelenlét-érzékelő több mozgást észlel, akkor a késleltetési idő kettő percre csökken. Ha az emberek alig mozognak, vagy csak ritkán, akkor az késleltetés 20 percre növekszik. Ez energiát takarít meg, növeli a kényelmet és lehetővé teszi az emberek számára, hogy a nekik megfelelő módon dolgozzanak: aktívan és élénken, vagy nyugodtan és koncentráltan.

 

  Érzékeny helyiségfelügyelet

A jelenlét-érzékelő figyelmét nem kerüli el semmi. Ez különösen akkor előnyös, ha a jelenlét-érzékelőt beépítik a nagy irodaházak vagy egyéb épületek épületfelügyeleti rendszereibe. Ilyen módon az épület felügyelet mindig tudja, mely helyiségekben dolgoznak még az emberek.

 

  Biztonságos lépcsőházvilágítási funkció

Ragyogó napsütés vagy enyhe félhomály – két világítási kép közül választhat a hangulatához illően. Akár konferencia termeknél is, ahol a fényt a prezentációk alatt tompítani kell. Nagyon erős világítótestekhez mindennapi helyzetekben. A beállítások elmenthetőek és a távirányító segítségével gyorsan és egyszerűen megváltoztathatók.

 

Rövid idejű világítás

Rövid tartózkodás esetén a fény csak két percre kapcsol fel. Mivel a jelenlétérzékelők észlelik azt, ha valaki belép a szobába és azt is, hogy mennyi ideig tartózkodik ott, így ha ez csak rövid ideig tart, nem indul el automatikusan a beállított késleltetés, de mégsem marad fény nélkül.

 

  Egyedi világítási képek

Ragyogó napsütés vagy enyhe félhomály – két világítási kép közül választhat a hangulatához illően. Akár konferencia termeknél is, ahol a fényt a prezentációk alatt tompítani kell. Nagyon erős világítótestekhez mindennapi helyzetekben. A beállítások elmenthetőek és a távirányító segítségével gyorsan és egyszerűen megváltoztathatók.

Könnyen kezelhető távirányító

A távirányítóval az alapvető beállításokat is könnyen kezelhetjük és megváltoztathatjuk. Így gyorsabb, lerövidíti a telepítési időt és csökkenti a költségeket. Mi több, biztonságosabb is.

 

  Állandófényerőre szabályzás

A jelenlét-érzékelőkkel senki nem bukik fel – különösen a lépcsőn nem. A világítást a nyomógomb segítségével lehet bekapcsolni, de csak akkor kapcsol le, ha a lépcsőházban már nincs több mozgás. Ez azt jelenti, hogy ha valaki megnyomja a világítás kapcsoló gombot, az nem kapcsolja le a világítást mindaddig, amíg valaki más még van a lépcsőházban.

 

Praktikus impulzus funkció

Az impulzus funkció lehetővé teszi, hogy a jelenlétérzékelők beépíthetőek legyenek a meglévő elektromos hálózatba a lépcsőházvilágítás fénymérő kapcsolóival vagy KNX bináris bemenetekkel anélkül, hogy drága módosításra lenne szükség.

 

Intelligens párhuzamos kapcsolás

A jelenlétérzékelők nem csupán az érzékelési terület növelését teszik lehetővé a master/slave váltási műveletekkel. A master / master / párhuzamos kapcsolás működésének segítségével a világítási feltételek egymástól függetlenül, egyedileg beállíthatók az egyes eszközök érzékelési területein. Ez előnyös, például nyíltterű irodákban, az ablakok és a szoba közepén lévő területek közötti különböző világítási feltételek kiegyensúlyozásához.

 

  Intelligens tanítási funkció

A világítási adottságok gyorsan megváltozhatnak, ezért az a legjobb, ha egyszerűen elmenthetjük őket, amikor pont az igényeinknek megfelelőek. Az intelligens betanítás funkció lehetővé teszi akár a végfelhasználók számára is, hogy egy aktuális LUX értéket elmentsünk és a későbbiekben azt előhívjuk

 

Beállítható érzékenység

Az, hogy mennyire érzékenyen reagáljanak a jelenlétérzékelők a szobában történő mozgásra, csak Önön múlik. A PIR érzékelők kényelmesek állíthatók távirányítóval az egyéni felhasználói igények szerint.

 

 

Vizes helyiségekben is használható

Az IP 54-es védettségű jelenlét- és mozgásérzékelők vizes helyiségekben is használhatók, pl. zuhanyzóban, öltözőben vagy WC-ben.

 

  Intelligens tanítási funkció

A világítási adottságok gyorsan megváltozhatnak, ezért az a legjobb, ha egyszerűen elmenthetjük őket, amikor pont az igényeinknek megfelelőek. Az intelligens betanítás funkció lehetővé teszi akár a végfelhasználók számára is, hogy egy aktuális LUX értéket elmentsünk és a későbbiekben azt előhívjuk

Nagy kapcsolási teljesítmény

A Theben jelenlét- és mozgásérzékelők reléi kiváló teljesítményt nyújtanak a volfrám előkontaktussal és a nullátmeneti kapcsolással, így akár 10 amperig is képesek kezelni a kapcsolási terhelést. Ez lehetővé teszi, hogy több lámpát csatlakoztathassunk egyszerre és nagyobb területeket világítsunk meg, például rakodó rámpákat vagy szállodai helyiségeket. Ez megnyugtató lehet a tervezés során, hisz csökkenti a költségeket és lerövidíti a telepítési időt.

 

Multiszenzoros termékeink:

Scroll to Top