100 éves a Bauhaus építészeti stílus

100 éves a bauhaus építészeti stílus

100 éves a Bauhaus építészeti stílus

100 éves a Bauhaus építészeti stílus és ez a szál, erősen összefonódik a Berker manufaktúrával, hiszen mindketten idén ünneplik a 100. évfordulójukat.  A Bauhaus alapítója Walter Gropius építész, pedig már a kezdetektől a kifinomult Berker kapcsolókat használta munkáinál és megtervezett épületeinél. 1919. áprilisában Walter Gropius, megalapította az egyik legbefolyásosabb építészeti és művészeti iskolát, a Bauhaus-t Németországban.

Ez ugyan egy művészeti iskola volt Weimar városában és meglepő, de építészetet nem is tanítottak benne, csak az 1927-es évektől kezdve. Az emberi alakzatok és a csendélet rajzolása helyett arra tanították a diákokat, hogy teljesen más szemszögből nézzék a körülöttük lévő világot. A tanárok előnyben részesítették az erőteljes színeket és a merész formákat, a diákoknak pedig megtanították, hogy az egyszerűségre és a funkcionalitásra fókuszáljanak.

bauhaus-epítészeti-stílus-walter-gropius
bauhaus-építészeti-stílus-walter-gropius

A Bauhaus azt jelenti “házakat építeni” de Walter Gropius, nem akart csak épületeket létrehozni, hanem új művészeti ágat akart megvalósítani. A diákok az iskolában, kerámiát, könyvkötést, tipográfiát és reklámot is tanultak.

Gropius így nyilatkozott a diákoknak:

“Egy tárgyat a természete határoz meg. Annak érdekében, hogy a tervezés sikeres legyen, előbb meg kell vizsgálnunk a természetét. Ahhoz hogy tökéletesen szolgálja a célját, gyakorlati szemmel kell tanulmányozni a későbbi funkcióját. “

A diákoknak előadásokat sem tartottak a művészetről, hanem kézzel fogható alkotásra inspirálták őket és ezért műhelyekbe rendeltek mindenkit.

Az eredmények túlszárnyaltak minden várakozást.

A Bauhaus hihetetlenül sokféle műtárgyat állított elő, a szögletes formájú lámpáktól a sakk-készletekig. Ezek a tárgyak egytől egyig praktikus funkciókat töltöttek be. Egyszerre voltak egyszerűek és hasznosak és ez az egyszerűségük tette elegánssá és széppé is őket.

bauhaus-epítészeti-stílus-sakk-tabla
bauhaus-építészeti-stílus-sakk-tabla

Az iskola az elképzelt jövőkép szellemiségében működött és ezt a forrongó méhkast, a hatalom, az első világháború után, aggódva figyelte. 1933-ban Hitler hatalomra kerülése után a nácik bezáratták az iskolát és a tanárok, diákok szétszóródva vitték az iskola által hirdetett eszméket, mindenfelé a nagyvilágba. A Bauhaus iskola onnantól mindent megváltoztatott az egész világon, a bútorok formájától a grafikai tervezésig, de a legnagyobb örökség a Bauhaus építészeti stílusa volt.

Tel Avivban közel 4000 épület áll, amelyek a Bauhaus építészeti stílus szellemében épültek, a 30-as, években. Ezeket az épületeket német zsidó bevándorlók építették Bauhaus szellemében, pont nagy részben azok a diákok, akik az iskola bezárása után távozásra lettek kényszerítve.

Ezt az épületcsoportot, az úgynevezett “ Fehér várost ” az Unesco, 2003-ban, a Világörökség részének nyilvánította.

bauhaus-építészeti-stílus-tel-aviv-fehér-város
bauhaus-epítészeti-stílus-tel-aviv-fehér-város

A Bauhaus iskola legalapvetőbb elve volt még, hogy “A forma követi a funkciót”. Ezt a híres kifejezést Louis Sullivan, amerikai építész használta először. Ez azt jelenti, hogy a tárgyak kialakításánál, a formát a szerint kell alkalmazni, hogy a funkció a legfontosabb, és mindenképpen az esztétika felett áll.

Minden tárgy rendeltetésszerű, az eredmény meghökkentő, első pillantásra furcsa, de mégis minden esetben lenyűgöző.

A Bauhaus építészeti stílus főbb jellemzője

  • A ház ami Bauhaus stílusban épült, általában lapos tetővel rendelkezik.
  • Jellemző rá a homlokzat “üvegfüggönye”, nagyon gyakran sarokablakokkal.
  • A ház fő tartóoszlopai a ház belsejében vannak, így ez a Bauhaus építészeti stílus, sokkal nagyobb üvegfelületeket enged mint korábban.
  • A Bauhaus építészeti stílus, tipikus színei a vörös, a sárga a kék, melyek a fekete-fehér mellett kerültek felhasználásra.
  • A bútorokat geometriai alakzatból építették fel. Például szögletes négyszögből, vagy háromszögből készült széket használtak.
  • Új anyagokat is bevezettek a bútorokon, például acélcsöveket. A lámpáknál a króm és az alumínium is érvényesült.
  • A házaknál is sok acélt használtak. Acélból, vagy vasbetonból épített szerkezetet építettek. Majd erre jött a homlokzat, ami a leggyakrabban üvegből volt.
  • Az esztétika érdekében, nem módosítottak, vagy nem rejtették el az anyagokat. Nem volt szükség, hogy láthatatlanná tegyék az épületekben felhasznált anyagokat. Így maradt látható az acél, vagy a gerenda tartóoszlopok.
  • Az építészet és a design a minimalista stílust tükrözi, és a geometriai formákat részesítették előnyben.
  • Csak egyenes vonalak, a formák és a színek számítanak, semmi másra nem volt szükség, ezért a funkcionalitás előnyére csökkentettek minden zavaró és bonyolult tényezőt.

A Bauhaus alapítója Walter Gropius építész, már a kezdetektől a Berker kapcsolókat használta munkáinál és ez nem volt véletlen, hiszen a Berker testvéreknek is az egyszerűség, a funkcionalitás és a magas minőség volt a fő szempont.

A Berker kapcsolói és rendszerei megtalálhatóak a világ legszebb épületeiben. Ez azért történhet meg, mert kialakításuknál figyelembe vették, azt amit a Bauhaus stílus is képvisel.

Időtlen, funkcionális és tartós anyag.

Így nemcsak Walter Gropius építész számára volt egyértelmű, hanem nagyon sok építész használta és használja a Berker időtálló, tartós és funkcionális termékeit a mai napig a munkáinál.

bauhaus-epítészeti-stílus-hager-berker
bauhaus-építészeti-stílus-hager-berker

2010 óta a hagyományos Berker márka a Hager vállalathoz tartozik. A márka ötvözi a ma már kialakult értékeket, a korszerű formatervezést és a modern technológiai igényekkel lett párosítva. Továbbra is új szabványok létrehozásán munkálkodik, ahol a forma, a funkció, a használhatóság és a minőség az elsődleges szempont. Tehát nem véletlen, hogy egyidős a Bauhaus művészet és a Berker kapcsolócsalád története, hiszen mindketten maradandót alkottak, pontosan egy évszázaddal ezelőtt. A Berker kapcsolók, számos Bauhaus stílusban készült épületben megtalálhatóak, hiszen egyik legnagyobb előnyük, hogy a klasszikustól a modern design-ig széles a palettájuk, amely bármilyen enteriőrben beilleszthető.

A Bauhaus forradalmi mozgalom örökre megváltoztatta, a művészetet, a design-ot és az építészetet. Bár az építészek, kézművesek és művészek épülete, csak 1919-1933-ig létezett, a Bauhaus stílus tartós örökséget hagyott a művészeti, építészeti és formatervezési világban.

A Bauhaus a legtöbb ember számára egy modern építészeti stílust jelent, de a Bauhaus sokkal több annál. Egy új gondolkodásmódot jelentett, ami 100 éve, az első világháború végén született és az akkor keletkezett ötletek meghatározzák a mai művészetek legtöbb ágát is.

A Berker kapcsolócsalád teljes kínálatát, megtalálja a Berker.hu weboldalunkon.

Kapcsolódó írás: A Berker 100 éves, az igényes kapcsolócsalád, 1919 óta a piacon

 

Scroll to Top