Amerikai lehetőségek: A KNX az Egyesült Államok jövőbeli szabványa

(A szerző Philip R. Juneau, az Automated Technology Company (ATC) vezérigazgatója és a KNX USA Nemzeti Csoport alelnöke. Az ATC küldetése az, hogy a mai épületeket a holnap Net Zero (nulla energiafelhasználású) infrastruktúráivá alakítsa amellett, hogy a biztonság, a kényelem és a hatékonyság legmagasabb szintjét biztosítsa az lakók és a környezet számára.)

Az „Amerikai lehetőségek” rovatom bevezető cikkében először is szeretném meghatározni fő célomat, amely a KNX Egyesült Államokban történő bevezetésének előmozdítása. Elsősorban a KNX egyszerűségére és előnyeire összpontosítok, különös tekintettel arra, hogy bizonyítottan mennyire erős rendszer szinten és szabvány vonalon. Bemutatom a kereskedelmi épületekben történő használatát is, mint egy teljes, rendszer szintű alkalmazást, korszerű illesztőegységgel (interface) az egész épület energiagazdálkodási rendszerébe (BEMS), különös tekintettel az IP-konvergenciára.

Ebben az első cikkben bemutatom a főbb előnyöket:
  • Korszerű kialakítás és egyszerű üzembe helyezés.
  • Megtakarítás a beépített anyagokon és a munkaerőn.
  • Többféle piaci lehetőség, bevált és jövőbiztos.
  • Teljes rendszer szintű alkalmazás minden szakághoz

Korszerű kialakítás és egyszerű üzembe helyezés.

A KNX használatát nem korlátozza az épület mérete és léptéke. Ugyanolyan jól illeszkedik a kis lakóépületekhez, mint a nagyméretű kereskedelmi épületekhez. Egy KNX vonal akár 64 db KNX eszközt képes támogatni egyetlen tápegység használatával, mely vonalak tartományokat alkotnak. A tartományok pedig egy komplett rendszert. Ezáltal egy rendszerben akár 57 000 készülék is működhet. Ha ennél töbre van szükség, akkor pedig IP csatolók segítségével gyakorlatilag korlátlan számú készüléket köthetünk egy rendszerbe. Ez az egyszerűsített tervezés lehetővé teszi a szabványosított és újra használható terveket, ami minőségibb és kisebb kockázatú projekteket eredményez, valamint könnyebb a hibaelhárítás és az optimalizálás. Az üzembe helyező számára ez egyszerűbb telepítést is jelent. Amikor a tervezés befejeződött, a KNX elemei előre beprogramozhatók, ezáltal csökkentve, hogy a programozónak mennyi időt kell a helyszínen tartózkodnia, illetve lerövidül az üzembe helyezés hossza.

Megtakarítás a beépített anyagokon és a munkaerőn.

A KNX rendszer szintű használata költségmegtakarítással jár, mivel a szokásos analóg vezérléshez képest kevesebb vezérlővezetéket és energiát igényel a LED-es világítás, az árnyékolás (redőnyök), a hűtés és a fűtés a helyiségekben. Megtakarításokhoz vezethet az üzembe helyezés munkamennyiségének csökkenése mind a három szakipar vezetékeinek telepítésénél, valamint az anyaghasználatban, mivel három helyett csak egy kombinált helyiség érzékelő/kapcsoló szükséges. Ha ez nem lenne elegendő, a KNX-minősítésű kábel lehetővé teszi a hagyományos kábelcsatornákba, vezetékekbe és modern előregyártott vezetékrendszerekbe történő telepítést. Ez azt jelenti, hogy a KNX vezetéket be lehet szerelni az elektromos vezetékkel együtt, ezzel elkerülve a külön kisfeszültségű kábelcsatorna (például BACnet) szükségességét, jelentős idő- és pénzmegtakarítást eredményezve.  Többféle piaci lehetőség, bevált és jövőbiztos.

A KNX protokoll legfontosabb előnye, hogy ez egy valóban nyitott rendszer, számos gyártó (több mint 490) tanúsított termékeivel, amelyek zökkenőmentesen csatlakoznak ugyanabban a hálózatban, anélkül, hogy speciális alkalmazásokra vagy illesztőprogramokra lenne szükség. A KNX alapú rendszerekkel garantált a kompatibilitás a meglévő buszhálózat fejlesztéséhez és későbbi bővítéséhez, így gyakorlatilag jövőbiztosak. Ezenkívül a különböző gyártók termékei közül választhatjuk ki a legjobb termékeket az adott alkalmazási területre. Például előnyben részesíthetjük az egyik gyártó elosztóba szerelhető eszközeit, miközben kapcsolókat és érzékelőket egy másiktól választunk. Ez esztétikai és felhasználási szempontból is rugalmasságot biztosít az ügyfelek számára.

Teljes rendszer szintű alkalmazás minden szakághoz

A világítás, árnyékolás, hűtés, fűtés, biztonságtechnika stb. rendszer szintű alkalmazásaként a KNX egy platformot biztosít minden területen. Egyszerűsíti és észszerűsíti a tervezést és kivitelezést az építészek, mérnökök, vállalkozók és az épülettulajdonosok vagy üzemeltetők számára. A KNX számos kapcsolódási lehetőséget kínál más rendszerekkel és protokollokkal olyan beépített gateway-ek révén, amelyek számos szállítónál elérhetőek. Ide tartoznak az OPC és BACnet hálózatok, a DALI és még sok más. Ezeket az interfészeket és gateway-eket általában az egész világon használják, és bizonyítottan beváltak.

Egy valóban intelligens épületnél a KNX által kínált együttműködés hatalmas előnyt jelent, amely egyesíti a különböző szakágak vezérlőalkalmazásait, lehetővé téve, hogy együttműködjenek és információt osszanak meg ugyanazon megfigyelt és ellenőrzött térről. Van is egy KNX-es esettanulmányunk egy valóban intelligens kereskedelmi épületről az Egyesült Államokban, amelyet egy későbbi cikkben fogunk bemutatni.

Összegezve

A fent említett sok előnye és a költségmegtakarítás miatt a KNX az egyetlen logikus választás egy együttműködésre képes, jövőbiztos épületvezérlő rendszer kialakítására, amely mindenki számára előnyös. A világszintű ellátó hálózattal, oktatóközpontokkal és rengeteg gyártóval ez egy alacsony kockázatú, magas hozamú megoldást jelenthet az új építésű vagy felújítási projekteknél.

 

Scroll to Top