Intelligens otthonok – Design Műhely Dorogi Gabriellával 8/5

Dorogi Gabriella

Az elmúlt évtizedekben annyit fejlődött az építőipar, a különböző technológiák, amelyeket beépítenek a házakba, hogy egy bizonyos méret felett már egyszerűen kezelhetetlenné válik egy épület. Ezért mindenképp szükséges valamilyen intelligens vezérlés, ami összefogja a gépészetet, világítást, árnyékolást, vagy akár a házimozit. Ekkora tereket, ennyi funkciót nem lehet hagyományos módon, külön-külön kapcsolgatva vezérelni.

 

 

Az intelligens vezérlés olyan eszközökre, készülékekre, rendszerekre utal, amelyek egy közös hálózathoz csatlakoznak és távolról vezérelhetők. Fontos, hogy az első perctől kezdve, mikor építünk egy házat, tudjuk, hogy hogyan fogjuk használni, milyen funkciókra van szükségünk. Át kell gondolnunk azt is, hogy mire lesz pár év múlva, mikor kirepülnek a gyerekek vagy más életkorba lépünk. Ezeket a funkciókat a tervezőknek és a tulajdonosoknak együtt kell meghatározni és egy épületbe összegyúrni. Ahogy a design végigvonul a házon egyfajta egységet alkotva, úgy az intelligens rendszereknek is harmóniában kell lenniük egymással, mintha egy láthatatlan karmester irányítaná őket. A hálószobában, a gardróbszobában más-más funkciókra van szükség, figyelembe véve, hogy a család mely tagja és hogyan használja az adott helyiséget.

A kertben egészen más funkciók szükségesek, mint egy épületen belül. A növények öntözése viszonylag egyszerűnek tűnik, pedig nagyban függ a hőmérséklettől, napsütéstől, illetve a különböző növényeknek eltérő igényeik vannak. Ezért itt is fontos, hogy a kerttel foglalkozó személyek is részt vegyenek az intelligens otthon megtervezésben.

Ha még több videóra vagy kíváncsi, iratkozz fel You Tube csatornánkra, ahol rendszeresen új filmekkel jelentkezünk az intelligens otthonok világából!

Kövess minket Facebookon is!

Scroll to Top