Átgondolt okosotthon tervezés – Design Műhely Dorogi Gabriellával 8/7

Az új építésű intelligens otthonok kialakításánál a különböző tervezők szoros együttműködésére van szükség. A világítási terv ugyan a villamos terv része, de már itt is felmerül, hogy ki határozza meg, hogy hol legyenek a lámpák. Ez alapvetően a villamos tervező feladata lenne, de ő nem feltétlenül tudja, hogy jó helyen van-e egy lámpa egy adott helyen, mert például a bútorok helyéről nem tud semmit, ezért jó, ha a belsőépítésszel közösen tervezik meg. Egy intelligens ház akkor lesz jól megtervezve, ha tudom, hogy ki és mire fogja használni. Ehhez a különböző szakágaknak kommunikálni kell egymással a megrendelő által meghatározott alapfeltételeket figyelembe véve.


Mi a helyzet, ha valaki egy már elkészült ingatlan esetén utólag szeretné intelligens vezérléssel kényelmesebbé tenni az otthonát? Természetesen ez is megoldható, de valamilyen szinten korlátozottabbak a lehetőségek. Vezetékes vagy vezeték nélküli megoldások is felmerülhetnek. A vezeték nélküli megoldások is közel ugyanazokat a funkciókat tudják biztosítani, ezek rádióhullámokon keresztül tudnak kommunikálni. Egyes eszközök a működéshez szükséges energiát magával a működtetéssel állítják elő.

Funkció és Design

Épületautomatikával olyan gyártók kezdtek el foglalkozni lakossági szinten, amelyek egyébként is hagyományos szerelvényeket, kapcsolókat, dugaljakat gyártottak. Ennek megfelelően, ha kiválasztunk egy eszközt az intelligens vezérléshez, akkor biztos, hogy kapható hozzá egyéb hagyományos szerelvény is. Megoldható az is, hogy a megrendelő kérésre, speciális anyagokból például rézből, üvegből stb. készüljön el az adott vezérlő, hogy illeszkedjen a belsőépítészethez. Vagy hogy egy adott korszak stílusát idéző hagyományosnak tűnő kapcsoló mögött legyen egy olyan eszköz, ami tud az automatikával kommunikálni és a mai kor igényeinek megfelelő plusz funkciókat is el lehet érni vele.

Scroll to Top