Intelligens megoldások társasházakban – Design Műhely Dorogi Gabriellával 8/8

Manapság már nem csak önálló lakóingatlanokban, de akár egy társasházi lakásnál is felmerül az igény, hogy valamilyen okos megoldással legyenek felszerelve, bizonyos méret felett pedig ez egyenesen elengedhetetlen. Egy korszerű lakóingatlanba már be kell építeni azokat a funkciókat, amitől úgy érezzük, hogy igazán komfortosak, többet adnak a hagyományoshoz képest.

 

Míg az autók esetében ma már teljesen természetes, hogy olyan plusz komfort funkciókat nyújtanak, amelyek 20 évvel ezelőtt még elképzelhetetlenek voltak, ez a házaknál kicsit lassabban érkezik el. Napjainkban egyre többen igénylik ezeket a megoldásokat, egyes modern társasházaknál a beruházó már eleve beleteszi az eladásra szánt épületekbe ezeket az intelligens megoldásokat. Azoknak, akik már 10-20 évvel ezelőtt is olyan házakat építettek, melyek intelligens vezérléssel működtek és megszokták ezt a fajta kényelmet, ez már teljesen természetes. Ők, ha új házat vagy nyaralót építenek, mindenképp kérik ezeket a funkciókat vagy a legújabb technológiákat.

Társasházak esetén is minden lakás egyedi adottságokkal rendelkezik, így figyelni kell a speciális igényekre. Például, ha az egyik lakásban sok a faburkolat, akkor a légtechnika szabályozásakor külön figyelni kell a páratartalomra, hiszen a fa hajlamos a vetemedésre. Vagy ha a hálószoba egybenyílik a fürdőszobával, akkor egy entalpia érzékelőre lehet szükség, amely figyeli a hőmérsékletet és a páratartalmat és meg tud határozni egy ideális értéket, hatva a falhűtésre és a szellőzésre.

Társasházakban vannak közösen használt területek is, például lift, garázs, wellness rész, amelyekhez minden lakónak hozzá kell férnie, de egymás rendszerébe mégsem láthatnak bele.  Itt a lakások a helyi kezelőkkel külön kezelhetők, illetve valamilyen okos eszköz segítségével a közös területeket (világítás, fűtés) és a saját lakás funkcióit is látják.

Előbb-utóbb, remélhetően mihamarabb, eljön az idő, amikor mint az autóknál is, bizonyos szintű intelligens megoldás minden házban elérhető lesz.

 

Scroll to Top