WELLness az épületekben

A környezet, amelyben élünk, dolgozunk, alszunk vagy éppen játszunk, nagy hatással van általános jólétünkre. Hangulatunkat, energiaszintünket, hogy mennyire alszunk jól és mennyire vagyunk hatékonyak napközben, mind befolyásolja az általunk használt épületek beltéri minősége.

Mivel életünk közel 90%-át beltérben töltjük, ezért épületeink nagyobb hatással vannak egészségünkre, mint az életvitelünk, az egészségügyi ellátás és a genetika. Ezért talán nem is meglepő, hogy épületeink well minőségének javítása lesz a trillió dolláros üzletág.

WELL Certification

A nemzetközi WELL Building Institue célja az épületek és közösségek átalakítása a WELL építési szabvány segítségével.

A szabvány egy besorolási rendszer, amely arra összpontosít, hogy az épületek és azokban lévő dolgok hogyan működjenek az egészségünk és jó közérzetünk javítása érdekében. Egy keretet nyújt az épület közérzetjavításának eléréséhez. Ami használható bármilyen épület, iroda és egyéb területek regisztrációjához a minősítés elérése érdekében. A WELL együttműködik a globális zöldépítés-értékelési rendszerekkel, mint például a LEED és a BREEAM, hogy fokozza és új dinamikát adjon az épület teljesítményéhez.

A lépések a tanúsítvány megszerzéséhez biztosítják a termékek széles skálájához való  hozzáférést. Anélkül is, hogy hivatalosan tanúsítanánk egy épületet, sokat nyerhetünk a Wellness koncepció bevezetésével a következő projektünkben.

 

Milyen beltéri elemeket veszi figyelembe az épület wellness?

Az épület wellness tovább lép a szokásos épületautomatizálási rendszereken és a belső környezet számos aspektusát szabályozza, ideértve:

Levegő

Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint a halálesetek 12,7% -át meg lehetne akadályozni a levegő minőségének javításával világszerte, néhány szennyeződés mutatójának koncentrációja pedig beltérben 2-5-szőr magasabb, mint a szabadban.

A wellness beavatkozás célja a tiszta levegő előmozdítása, valamint a beltéri levegő szennyezésének csökkentése vagy minimalizálása. Ez bármi lehet a nem szennyező építőanyagok felhasználásától kezdve az igény-alapú szellőztetésig és a levegőtisztításáig.

Víz

A hatékony hidratálás kognitív teljesítményre és az általános egészségre gyakorolt pozitív hatásai széles körben elismertek. Noha sokan magától értetődőnek tekintik az ivóvíz minőségét, nagy része mégis szennyező anyagokat tartalmaz, amelyek az egészséggel kapcsolatos panaszok sokaságához vezethetnek.

Az épület wellnessének célja, hogy a szennyeződések kiszűrésével tisztább, jobb ízű vizet nyújtson az épületekben.

Világítás

Az Elektro-Kamleithner Kft. már régóta hangoztatja az emberi központú világítás előnyeit. A világítás időzítése, minősége és időtartama mindennapi környezetünkben óriási hatással van egészségünkre és jólétünkre.

A fény hatásal van a cirkadián ritmusunkra; a természetes testciklusok, amelyek más fiziológia folyamataink közt az alvási- és ébrenléti időnket is szabályozzák.

A wellnessépítés olyan megvilágítási ciklusok biztosítására összpontosít, amelyek minimalizálják a test cirkadián rendszerének zavarát, javítva a termelékenységet, támogatva az alvásminőséget és tartva minket a természettel szinkronban.

Komfort

A kényelmi tényezők, beleértve a hőmérsékletet, a páratartalmat és az ergonómiát, hozzájárulnak az alvás minőségéhez, a termelékenységhez és az általános testi komforthoz.

A Wellness figyelembe veszi a termikus, akusztikus, levegő minőség és ergonómikus kényelmet a beltéri környezet optimalizálása érdekében.

Közösségi háttér

A közelmúltban a környezeti wellness középpontjában a kereskedelmi környezet állt, mint például irodák, üzletek, szállodák és éttermek. A vállalatok javítják alkalmazottaik elkötelezettségét és termelékenységét azáltal, hogy optimalizálják a beltéri környezeti feltételeket és jobb építési politikákat vezetnek be. Megértették, hogy a boldogabb és egészségesebb munkavállalók befektetésének megtérülése egy hosszú távú befektetés, ami azonban megtérül. Ezek a fogalmak és alapelvek ugyanolyan relevánsak a lakókörnyezetben (családi házak vagy lakások esetében) is. Tehát várható, hogy ezen a területen is megjelennek majd azok a megoldások, melyeket a kereskedelmi épületekben már alkalmaznak.

A KNX szerepe az épület wellness forradalomban

Az épület wellness célja, hogy adatokat gyűjtsön a belső környezetből annak ellenőrzése, vagy annak biztosítása érdekében, hogy az épületben tartózkodók továbbra is egészségesek legyenek. A több mint 30 éves múltra visszatekintő KNX rendszer tökéletes platformot kínál az épületek wellnessének elérhetővé tételéhez kereskedelmi és lakóépületekben egyaránt. Skálázhatósága azt jelenti, hogy az egyik legjobb rendszer a környezeti adatok összegyűjtésére bármilyen méretű épületben, és a rendszerek decentralizált jellege biztosítja a megbízhatóságot és költséghatékonyságot.

Scroll to Top