KNX IP Secure, a világ első gyártófüggetlen kommunikációbiztonsági szabványa

A KNX IP Secure lett a világ első gyártófüggetlen kommunikációbiztonsági szabványa az épületautomatizálás területén (EN ISO 22510)

Újabb mérföldkőhöz érkezett a KNX, a világ vezető műszaki szabványa az intelligens otthonok és épületek területén. A KNX IP Secure-t, az intelligens épületek első gyártó- és alkalmazásfüggetlen biztonsági megoldását nemzetközi szabványnak jegyezték be. Az új EN ISO 22510 szabvány 2019. november végén jelent meg, és kifejezetten a KNXnet/IP-n keresztüli nyílt adatkommunikációt szabályozza az épületautomatizálásban és az épületmenedzsmentben. Tekintettel az intelligens épületek egyre növekvő kiberfenyegetésére és az ehhez kapcsolódó növekvő biztonsági követelményekre, a legújabb ISO szabványosítás megerősíti a KNX globálisan vezető szerepét az épületautomatizálásában.

KNX: a maximális biztonság legfontosabb prioritása

A KNX műszaki szintje több mint egy évtizede az épületautomatizálás globális és regionális szabványosításának előfutára. A biztonság mindig is a legfontosabb szempont volt a KNX fejlesztésekben, oly mértékben, hogy a szakértők továbbra is rendkívül biztonságosnak tartják a rendszert. „Folyamatos fejlődés tapasztalható az épületek és az infrastruktúrák intelligens hálózatba kapcsolásában, beleértve az olyan tendenciákat, mint az szektorösszekapcsolás, az intelligens elektromos energiahálózatok stb., de emellett folyamatosan növekszik az adatvezérelt felhasználási esetek száma is a KNX-projektekben, amelyek nagyon érzékeny adatokra támaszkodnak, és különösen magas szintű biztonságot igényelnek. Pontosan ebből indult ki a KNX Secure, amelyben kibővítettük a már eleve nagyon biztonságos szabványunkat további biztonsági mechanizmusokkal, hogy megfeleljünk a legmagasabb IT biztonsági követelményeknek ”- mondta Franz Kammerl, a KNX Egyesület elnöke.

Kettős védelem: az intelligens épületek elleni támadások hatékony megelőzése!

A 2015-ben létrehozott KNX Secure az ISO 18033-3 szabvány szerint szabályozott nemzetközi biztonsági algoritmusokon alapszik, és az AES 128 CCM szerint elismert titkosítást használ. A KNX Secure alapvetően két mechanizmust tartalmaz. A KNX IP Secure a KNX eszközök közötti IP kommunikációt védi. Kiterjeszti az IP protokollt oly módon, hogy az összes átvitt adat teljesen titkosítva legyen. Emellett a KNX Data Secure hatékonyan védi a felhasználói adatokat, ideértve a különféle terminálok között cserélt adatokat is, titkosítással és hitelesítéssel védekezve az illetéktelen hozzáféréstől és manipulációtól. Mindkét mechanizmus kombinálható és párhuzamosan is használható az intelligens épületek maximális biztonságának elérése érdekében.

Scroll to Top