Mit jelent a CHIP projekt a Thread számára középületekben?

Mi is az a Chip Projekt?

2019 decemberében az Amazon, az Apple, a Google és a Zigbee Alliance bejelentette a CHIP („Connected Home over IP”, vagy más néven „Commercial and Home over IP”) elnevezésű projektjét, amelynek célja egy egységes szabvány létrehozása az okosotthon eszközök közötti kommunikációra.  Célja az intelligens otthoni eszközök fejlesztésének egyszerűsítése annak biztosításával, hogy az új szabványnak megfelelő termékek együttműködjenek olyan elterjedt ökoszisztémákkal, mint például az Amazon Alexa, az Apple Siri, a Google Assistant és a Comcast’s Xfinity.

A CHIP projekt, amint azt a neve is sugallja, a jól megalapozott IPv6 protokollon alapul. Ez azt jelenti, hogy más intelligens otthoni szabványokkal ellentétben, a meglévő IP-hordozó hálózatokon is használható, speciális hubok vagy protokolltranszfer gateway-ek nélkül.

A CHIP projekt célja az okosotthonokban jelenleg használt különféle alkalmazásréteg szabványok egységesítése. Az alapító tagok eddigi munkáján és tapasztalatain fog alapulni. Beleértve az Amazon Alexa Home, a Google Weave, az Apple HomeKit és a Dotdot adatmodellt a Zigbee Alliance-től is.

 

 

A CHIP szintén az IP-t választja

A CHIP szabvány alkotói úgy döntöttek, hogy a protokoll IP-n alapul. Elvileg bármilyen IP-alapú hálózat használható a CHIP-hez. A projekt kezdeti fókusza a Thread, a Wi-Fi és az IP alapú, alacsony energiaigényű Bluetooth (mint a Thread Bluetooth kiterjesztései).

Kihasználja a meglévő Wi-Fi infrastruktúrát, amelyet sok ember már kiépített az otthonában, és kiegészíti a Thread támogatással. Mivel a Thread a vezető biztonságos, alacsony fogyasztású hálózati (mesh) technológia, amely lehetővé teszi számos IoT eszköz, beleértve az érzékelőket és nyomógombokat, amelyek évekig képesek működni egy egyszerű akkumulátorral.

Más okosotthoni alkalmazásokban használt hálózati technológiáktól eltérően, a Thread-t teljesen az alapoktól kezdve fejlesztették ki, hogy teljes mértékben a megalapozott IPv6 protokollon alapuljon. Ez lehetővé teszi az okosotthoni hálózat minden eszköze és az Internet közötti közvetlen, végponttól titkosított kommunikációt. Amivel a biztonságos és rugalmas házon kívüli kommunikációt és a felhőalapú szolgáltatásokhoz való kapcsolódást biztosítja. Biztonságát nem befolyásolják az olyan hubok vagy gateway-ek, amelyeknek az IP-kommunikációt gyártóspecifikus protokollokba és onnan vissza kell fordítaniuk.

 

A CHIP Projekt kereskedelmi épület alkalmazásokban

Habár a CHIP projekt eredetileg lakossági alkalmazásokra összpontosít, annak létrehozása fontos fejleménynek tekinthető a kereskedelmi világ számára is.

Számos alapvető kereskedelmi épület esetében, például kis épületek és irodák, használhatják az okosotthoni technológiákat IoT igényeik kielégítésére. Ezekben az esetekben a lámpák működtetése, az ajtózárak vagy ablak redőnyök vezérlése vagy akár a gépészeti rendszerek is kezelhetők polcról levehető eszközökkel.

Ezek a kereskedelmi alkalmazások profitálhatnak az okosotthonok fokozott kompatibilitásából és meglévő alkalmazások valamint hang asszisztensek széles választékából. A felhasználók számos termékhez férhetnek hozzá, amelyek együtt fognak működni.

 

Hogyan befolyásolja a CHIP Projekt az épület automatizálását?

A nagyobb léptékű épületautomatizálási rendszereknek általában további követelményeik is vannak, mint például egy központosított épületautomatizálási rendszer, amelyet úgy terveznek, hogy az megfeleljen az épület és az használók igényeinek. Egy ilyen rendszer lehetővé teszi a munkaterületek dinamikus elosztását, lehetőséget nyújt a felhasználási adatok elemzésére, integrálódik a vállalat IP-hálózatának gerincével, és kapcsolódhat felhőalapú megoldásokhoz. A Thread kereskedelmi kiterjesztéseivel kifejezetten ezekre az igényekre lett kifejlesztve, és számos kereskedelmi minőségi épületautomatizálási szabvány, például a KNX és a BACnet választotta az alacsony fogyasztású, önjavító vezeték nélküli mesh hálózati technológiaként.

A múltban többször is láttuk, hogy a fogyasztói piacon széles körben elterjedt technológiák a kereskedelmi alkalmazásokba is bekerültek. Vagy a jelenlegi formájában elfogadják, vagy kiindulási pontként használják speciális kereskedelmi funkciók hozzáadására. Gondoljunk csak a Wi-Fi-re, mely a lakossági területen indult és később a kereskedelmi épületekben is megjelent.

Ez a méretgazdaságosság fő előnye. Mivel sok gyártó elkészíti a nagy fogyasztói piacon használt alkatrészeket, az árak gyorsabban esnek le, és az opciók skálája növekszik. Ilyen módon a lakossági eszközök és termékek széles választéka a kereskedelmi alkalmazások számára is előnyös.

Mivel a Thread az az az alacsony teljesítményű mesh technológia, amelyet a CHIP projekt választott, a Thread alapú eszközök és termékek száma valószínűleg jelentősen növekszik a jövőben.

A Thread rugalmassága a kereskedelmi rétegekben

A Thread mindig is agnosztikus volt a hálózaton használt alkalmazásrétegnél. Ebben a tekintetben hasonló minden más IP-alapú hálózati technológiához, mint például a Wi-Fi vagy az Ethernet. A Project CHIP bejelentés nem érinti a Wi-Fi szabványt, és ugyanez igaz a Thread-re is, amely továbbra is egy ténylegesen alacsony fogyasztású mesh technológia, amelyet teljes mértékben az IP-kommunikációra terveztek.

Ezért a Thread ideális választás olyan IP-kompatibilis kereskedelmi szintű épület automatizálási szabványokhoz, mint a KNX, BACnet, OCF vagy a Dotdot. Az intelligens épület tervezői használhatják ezen IP-alapú technológiák bármelyikét (és akár több szabványos rendszert is használhatnak egyszerre ugyanazon a hálózaton), valamint kihasználhatják a Thread erős kereskedelmi funkcionalitását a biztonság, a skálázhatóság, az üzembe helyezés, az alhálózatok rugalmas létrehozása és a hálózati barangolás szempontjából.

A CHIP Projekt bejelentése emellett hangsúlyozza, hogy az iparág felismerte az IP-alapú hálózatépítés által kínált rugalmasságot, és azt, hogy a Thread elengedhetetlen része ennek.

 

Forrás:Jorg Kennis, OSRAM Szabványosítási Iroda
Scroll to Top