Miért egyre népszerűbb a KNX RF használata?

A zöld KNX buszkábel az elmúlt 31 évben szimbolikus elemmé vált az otthon- és épületautomatikában. Ez a buszjeleket továbbító eszköz, amely több tízezer rendszerintegrátorok odaadó munkájának köszönhetően vált ikonikus komponenssé, kétségtelenül az elsődleges átviteli médium számos KNX gyártó portfóliójában. Ha a jelentős piaci trendeket nézzük, tény, hogy a vezeték nélküli kommunikáció már régóta jelen van az életünkben: okostelefonok, laptopok, kamerák, tévék, hangszórók. Ezeket mind az egyszerű telepíthetőségre tervezték. A kevesebb kábel kevesebb problémát jelent, legalábbis elméletben. Akkor miért van ez másképp ezen a piacon?

A zöld KNX busz csavart érpárú kábele – a KNX-rendszerek ezreinek gerince világszerte.

Fellendülés

Az egyik ok, amiért a KNX Partnerek a dedikált és kézzelfogható kábeleket részesítettél előnyben, hogy megbízható és professzionális megoldásnak tekintik azt. Másrészt a KNX TP eszközök jóval nagyobb választékban voltak elérhetőek a rendszerintegrátor számára, mint a KNX RF eszközök. De a vezeték nélküli iparban olyan új szelek fújnak, amelyek lehetőséget kínálnak a KNX projektek spektrumának bővítésére: a KNX RF már itt van, a gyártók és rendszerintegrátorok erőfeszítésének és az elkészült specifikációknak, eszközöknek és termékeknek köszönhetően.

Néhány példa a már elérhető KNX RF termékekre:
Balról jobbra:  ZF Friedrichshafen AG önellátó KNX RF kapcsoló,  Gira KNX RF / TP média csatoló, Jung KNX RF F40 fali adó; (alul) MDT RF + rádióaljzat / kapcsoló működtető egység, Elsner KNX RF-MSG-ST motorvezérlő egység és Tapko Technologies KNX RF térerősség-analizátor.

 

Nagyszerű lehetőségek

Üzleti szempontból és a piacunk makrogazdasági tényezőit figyelembe véve nagy lehetőségek rejlenek a házak és épületek utólagos automatizálásában. Ilyen esetekben leginkább a vezeték nélküli technológiákra esik a választás, mivel ezek a telepítés szempontjából egyszerűbbek, olcsóbbak és nem kell falat vésni hozzá.
 
A vezeték nélküli technológiák használata fontos szempont lehet a nagy projektek esetében. Döntő jelentősége volt például a Franciaországban zajló országos intelligens mérőműszer bevezetésekor, a nagyszabású Linky projektben. Ezek az intelligens mérők KNX RF-fel telepíthetők. Való igaz, Franciaország útja a digitális mérők 2020-ig történő 95%-os kiépítéséhez a KNX RF-re támaszkodott. Az intelligens mérők képesek kommunikálni a házban meglévő alkalmazásokkal, például szerelvényekkel, világítással, gépészettel stb. Nehéz lenne elképzelni egy ekkora projektet, amelyet vezetékes kommunikációval terveztek!

A francia Enedis (korábban ERDF) közüzemi vállalat Linky intelligens mérője támogatja a KNX vezeték nélküli kommunikációt, és több mint 13 millió házban telepítették 2018-ig.

Végül pedig ott van az igény, jobban mint valaha, hogy a tömegtermékek/ technológiák és az intelligens otthonok és épületek összekapcsolódjanak.
 

Miért válassza a KNX RF-t?

Most, hogy tisztáztuk, hogy miért van itt az ideje az intelligens otthonok és épületek esetében is a vezeték nélküli kommunikációban gondolkodni, felmerül a kérdés, hogy miért a KNX RF a helyes választás? Ezt a letisztult, vezeték nélküli technológiát úgy tervezték, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsa az intelligens otthonokban és épületekben a 868MHz frekvenciasávnak köszönhetően. Ez a frekvencia tökéletes hullámterjedést tesz lehetővé a belső terekben, így kevésbé van szükség jelerősítőre. A felszerelt ismétlők pedig olyan algoritmusokat tartalmaznak, amelyek segítenek a szükségtelen ismétlések elkerülésében.
 
A KNX programozó szoftverének, az ETS-nek köszönhetően a telepítés igazán egyszerű és zökkenőmentesen használható. Ez kulcsfontosságú, hiszen ugyanazzal az eszközzel konfigurálható egy teljes rendszer, ami csavart érpárat (TP), rádiófrekvenciás eszközt (RF), erősáramú átvitelt (PL) és internet protokollt (IP) is tartalmaz.

ETS szoftver

Az ETS szoftver egy teljes telepítést konfigurálhat, beleértve a TP, RF, PL és IP eszközöket.

A KNX RF eszközök konfigurálhatók közvetlenül USB-RF dongle segítségével, vagy TP / RF média csatolón keresztül keresztűl. A vállalatok a gyártás során a termékek fejlesztésére összpontosíthatnak és szabványos rendszerelemek növekvő portfóliójával dolgozhatnak egy olyan piacon, amely már támaszkodhat a rendszerintegrátorok szakértelmére és a termékekkel való együttműködéshez szükséges eszközökre – ezt a tényt nagyon nagyra értékelik a K + F részlegek.

Az elérhető rádiócsatornák szempontjából két különböző típusú KNX RF létezik, mégpedig a Ready és a Multi. Míg a KNX RF Ready egyetlen csatornát használ, addig a KNX RF Multi öt különböző csatornán működhet, fokozva ezzel az interferencia elleni védelmet. Az öt csatornából három gyors és kettő lassú – tökéletes kombináció az átviteli hatékonyság növelésére az eszközigénytől függően. Például a hőmérséklet-érzékelők csak lassú csatornákat igényelnek a környezeti hőmérsékleti értékek küldéséhez.

A KNX RF az akkumulátoros és az akkumulátor nélküli eszközöket is támogatja. A KNX RF protokoll alkalmas olyan eszközökhöz is, mint azok a nyomógombok vagy hőmérséklet-érzékelők, amelyek mozgási, rezgési energiát gyűjtenek vagy napelemesek. Tehát saját maguk állítják elő a működésükhöz szükséges energiát. Ráadásul a KNX RF kombinálható a KNX Secure-ral is. Ez a technológia adatvédelmet biztosít a KNX IP táviratok és adatok titkosításával, és védi a felhasználói adatokat a jogosulatlan hozzáféréstől. (ISO 18033-3, AES 128 CCM titkosítás).

Az akkumulátoros Weinzierl KNX RF 440 Secure RF nyomógomb-betét KNX Data Security szolgáltatást kínál. Számos, a piacon elérhető kapcsolóhoz alkalmas, és a beépített Micro-USB port lehetővé teszi a készülék vezetékes konfigurálását. A készülék vezeték nélkül is konfigurálható az ETS5 segítségével.
 

Összefoglalás

2018 áttörést jelentett a KNX RF technológia területén: a KNX gyártók kibővítették a portfóliójukat, lehetővé téve, hogy teljes rendszereket kizárólag KNX RF termékeket használva tervezhessünk meg, beleértve a redőnyvezérlőket, kapcsolókat és dimmereket, nyomógombokat, kapacitív érzékelőket, jelenlétérzékelőket, ablaknyitás érzékelőket, aljzatokat, bináris bemeneteket, távirányítókat, energiavisszanyerő nyomógombokat és KNX Secure eszközöket. Ez a tendencia egyre növekszik és a technológia kiforrottsága, a nagyszabású projektekre vonatkozó összes lehetőség ragyogó jövőt jelent a KNX RF számára az intelligens otthonokban és épületekben.
Nagy lehetőségek várnak ránk, ha folytatjuk ezt az irányt. Kétségtelen, hogy ideje éppúgy támaszkodni a KNX RF hullámokra, mint a KNX zöld buszra!

Jesus Arias
KNX Egyesület
2008.09.07

Scroll to Top