A KNX piacvezető helyen végzett az okosotthon technológiákat összehasonlító független felmérésben

A világjárvány – miközben negatív hatással volt számos népszerű iparágra, például az utazásra és a szórakoztatóiparra – növekedést hozott a lakás piacon, mivel az emberek több időt töltöttek otthon. A kérdés az, hogy ez csak átmeneti, vagy a valódi változás jele? A vezető okosotthon magazin, a HiddenWires ezt szerette volna kideríteni, ezért nemrég nemzetközi felmérést végzett az okosotthon iparág helyzetéről. Nem meglepő a hozzáértők számára, hogy a KNX az ismertség és az elfogadottság tekintetében az első helyen végzett.

A felmérés hatóköre

A felmérés célja az volt, hogy kiderüljön, hogy hol tart jelenleg az intelligens otthonok piaca, és hogyan vélekednek az emberek annak jövőjéről. A felmérést 2021 szeptemberében végezték és több mint 8000 válasz érkezett az intelligens otthonok piacán dolgozó szakemberektől. A válaszadók több mint kétharmada rendszerintegrátor vagy telepítő volt. A többiek tervezők, gyártók, forgalmazók, építészek, belsőépítészek és egyéb felhasználók voltak.

Többségük többnyire Európa-szerte dolgozik. A második legnépszerűbb régió (3%) a Közel-Kelet volt, ezt követte az Ázsia-csendes-óceáni térség, Ausztrália, Afrika, Oroszország, Dél-Amerika és Észak-Amerika. A válaszadók mindössze 17%-a mondta azt, hogy többet telepít meglévő lakásokba, míg 82%-uk azt állította, hogy főként új építésű lakásokban dolgozik.

A KNX az élen jár

A HiddenWires felmérése az okosotthon-technológiák teljes palettáját felölelte, számos szabadalmaztatott vezérlőprotokollt, valamint a nyílt protokollokat, például a KNX-et, továbbá különböző típusú kommunikációs médiumokat, például vezetékes és vezeték nélküli kommunikációs eszközöket magába foglalva. A nagy választék ellenére világossá vált, hogy van egy erős piacvezető, mind az ismertség, mind az elfogadottság tekintetében, és ez a KNX.

A felmérés fő megállapításai a következők voltak:

  •     A KNX az első helyen áll az intelligens otthonok piacán az iparági szakemberek által ismert kommunikációs protokoll/ökoszisztéma tekintetében.
  •     Négyből három iparági szakember (75%) ismeri a KNX technológiát, ami 21%-kal előz meg bármely  más technológiát.
  •     A KNX a vezető vezérlőrendszer a lakossági projektekben, az okosotthon-szakemberek közel kétharmada (62%) szerint, ami háromszor népszerűbb, mint a legközelebbi versenytárs.

Alkalmazások

Az is érdekes, hogy mi kapja a legnagyobb figyelmet, amikor az otthonok intelligenssé tételéről van szó. A felmérésből kiderült, hogy a projektek leginkább automatizált területe a világítás, amelyet szorosan követ a hőmérséklet-szabályzás és a redőnyvezérlés. Az energiagazdálkodás egyre népszerűbb, ahogy az intelligens biztonság is, míg az otthoni szórakoztatás a listán hátrébb került, mint azt vártuk volna. A kevésbé kiemelt területek közé tartoztak még a füst- és CO-érzékelőkkel kapcsolatos intelligens megoldások és az intelligens készülékek.

A világítás és a hőmérséklet az intelligens otthon vezérlésének két legfontosabb területe.

Piaci növekedés

A válaszadók többsége (59%) azt is elmondta, hogy az elmúlt öt évben nőtt az érdeklődés az intelligens otthonok iránt a régiójukban, 28%-uk pedig azt mondta, hogy az érdeklődés jelentősen, azaz több mint kétszeresére nőtt. A válaszadók 10%-a szerint az érdeklődés a régiójában nem változott, míg mindössze 1% szerint csökkent és 0,39% szerint jelentősen, azaz több mint a felére csökkent.

Ami a növekedés okait illeti, a legtöbben azt mondták, hogy az okosotthon-technológiával kapcsolatos ismeretek bővülése a legnagyobb hozzájáruló tényező. Az energiagazdálkodás szintén fontos szempont, valamint az, hogy az ügyfelek egész otthonra kiterjedő megoldásokat szeretnének. Érdekes módon a válaszadók körülbelül egyötöde szerint a világjárvány hatásai és az otthon töltött több idő a legnagyobb tényező, amely az intelligens otthonok piacának növekedéséhez hozzájárult.

Az okosotthon technológiák nagyobb ismertsége ösztönzi a növekedést.

Következtetés

És miért a KNX lett a győztes? Ezt a kérdést a felmérés nem tette fel konkrétan, de bátran következtethetünk arra, hogy a KNX hírnevének, a több mint 8000 tanúsított KNX termék lenyűgöző választékának, megbízhatóságának, rugalmasságának, hosszú élettartamának és biztonságának, valamint a KNX Szövetség és a több mint 500 gyártói tagot, 100 000 tanúsított telepítő partnert, számos nemzeti csoportot, felhasználói csoportot, képzési központot, forgalmazót és beszállítót magában foglaló világméretű közösség lelkesedésének, támogatásának és marketingtevékenységének köszönhetően, valamint… mert valóban ez a legjobb.

A cikk Yasmin Hashmi, a KNXtoday magazin szerkesztőjének cikke alapján készült.
További információk a felmérésről: https://hiddenwires.co.uk/case-studies/article/state-of-the-smart-home

Scroll to Top