A KNX eredményei és lehetőségei Kínában

Interjú: Jack He a KNX kínai helyzetéről

A KNXtodaynek adott exkluzív interjúban Jack He, a KNX China elnöke beszél a KNX elmúlt évtizedben elért fejlődéséről Kínában és arról, hogy mire számíthatunk a jövőben.

 KNXtoday: Meséljen egy kicsit magáról! Hogyan került kapcsolatba a KNX-szel?

Jack He: A KNX-szel először 14 évvel ezelőtt, pályafutásom kezdetén találkoztam, amikor részt vettem egy pekingi KNX-fórumon. Röviddel ezután csatlakoztam az automatizálási termékeket gyártó HDL-hez, ahol vezérigazgató lettem, és egészen az idei KNX China elnökévé történő kinevezésemig maradtam ott. A HDL-nél eltöltött idő alatt mélyebben megismerkedtem a KNX-szel, és jobban megértettem a KNX előnyeit az olyan technológiákkal szemben, mint az RS485, a Zigbee, a Wi-Fi stb.

KNXtoday: Milyen kezdeti kihívásokkal kellett szembenéznie a KNX-nek Kínában, amikor 2009-ben megalakult a KNX China?

Jack He: Kezdetben csak néhány vállalat és márka volt a KNX China csoportban, míg a nagy szereplők Európából érkeztek. A legtöbben úgy gondolták, hogy a KNX csak a csúcskategóriás projektekben alkalmazható, mivel nagyon drága volt, és kevés volt a telepítéshez és programozáshoz szükséges műszaki szakértelem. Aggályok merültek fel a szolgáltatással, valamint a KNX-termékek értékesítésével/forgalmával kapcsolatban is. A KNX azonban megmutatta, hogy sokféleképpen lehet elérni a felhasználókat, és minden lehetőség adott, hiszen Kína hatalmas piac.

KNXtoday: Hogyan fejlődött azóta a KNX Kínában?

Jack He: A KNX résztvevők száma Kínában jelentősen megnőtt. Egyre több helyi vállalat fektet be ebbe a piacba hardverek, szoftverek és gateway-ek révén, míg mások olyan szolgáltatásokat nyújtanak, mint a telepítés, programozás és projektmenedzsment. A KNX China jelenlegi céljai közé tartoznak:

  • Tagok szervezése
  • Képzési és tesztelési szolgáltatások
  • Roadshow-k és kiállítások
  • Online promóciók
  • Együttműködés más szövetségekkel

Egy másik tendencia a piacunkon az, hogy az integráció technikai lehetőségei egyre jobban fejlődnek, így sok olyan projekt van, amely különböző technológiákat használ. Lehetnek például KNX, RS485, Zigbee és Wi-Fi termékek egy rendszerbe integrálva, és az egyetlen dolog, amire szükség van, az egy nagy teljesítményű/szuper gateway, amely az összes különböző protokollt és adatkommunikációt kezeli.

KNXtoday: Melyek a KNX kínai csoportjának eddigi fő eredményei?

Jack He: A kereskedelmi épületek és a csúcskategóriás intelligens otthonok egyre több KNX terméket használnak a magas színvonal, a könnyű telepíthetőség, a más technológiákkal való átjárhatóság és – ami a legfontosabb – a tagmárkák közötti kompatibilitás miatt. Ez azt jelenti, hogy a rendszerintegrátorok kombinálhatják a különböző beszállítók termékeit. Ahogy a hír terjed, és ahogy egyre többen beszélnek a KNX-ről, akár a kihívásokról, akár a lehetőségekről, a KNX egyre nagyobb teret nyer az intelligens otthonok és épületek iparágában, valamint más piacokon is.

Ha ehhez hozzávesszük a különböző városokban tartott fórumokon, kiállításokon és roadshow-kon keresztül tett erőfeszítéseinket, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy egyre nagyobb a tudatosság a rendszerintegrátorok, tervezők, építészek, projektmenedzserek és telepítő cégek körében a KNX technológiával kapcsolatban.

KNXtoday: Hogyan halad a KNX termékek fejlesztése Kínában? Hazai termékeket használnak, vagy még mindig sok KNX terméket kell importálniuk?

Jack He: A helyi KNX szereplők sokkal többen vannak, mint korábban, így sok KNX-tanúsított hazai termékünk is van. Nyilvánvaló, hogy bizonyos esetekben még mindig importálnunk kell KNX termékeket más országok KNX tagjaitól, mert az ügyfelek szabadon választhatják ki az igényeiknek/ízlésüknek leginkább megfelelő termékeket/stílusokat, és ezek akár külföldről is érkezhetnek.

A KNX China tagjainak kihívást jelent a termékfejlesztésre képes, képzett mérnökök hiánya, a termékfejlesztési folyamat hossza és a termék életciklusának kezelése. Ez sok vállalatnak fejfájást okoz, ha második vagy harmadik generációs KNX termékekről beszélünk. Más szóval, a KNX termékek fejlesztése valamivel drágább, mint más technológiáké.

KNXtoday: Hogyan fejlődött az építőipar az elmúlt időszakban Kínában, és melyek a fő mozgatórugói?

Jack He: Kína gazdasága és építőipara gyorsan fejlődött az elmúlt 30 évben a kormány „Reform és nyitás” politikája, valamint az emberek jobb élet utáni vágya miatt (családdal maradni, jó munkahelyet találni, nagyobb ház, új technológiák és termékek élvezete, jobb környezetben élni, kevesebb szennyezés, jobb oktatás stb.)

Az építőipar fontos szerepet játszik az iparosodásban és az urbanizációban, így fontos helyet foglal el társadalmunkban, amely jelentősen hozzájárul a gazdasági növekedéshez és a foglalkoztatási lehetőségekhez. Egy ilyen nagy piacon, ahol 1,4 milliárd ember él, Kína a világ egyik legnagyobb energiafogyasztója, és a kínai épületek a teljes energiafogyasztás több mint 2%-áért felelősek. Ez nagy lehetőséget jelent a KNX számára.

KNXtoday: KNX számára milyen lehetőségek rejlenek Kínában?

Jack He: Tekintettel az épületek magas energia- és üzemeltetési költségeire, a KNX kiválóan alkalmas az energiatakarékosság javítására és a költségek csökkentésére. Ezen túlmenően, különösen a nagyobb épületek esetében, a KNX az épületek, eszközök, vészhelyzetek stb. kezelésének új módját biztosítja az épületek tulajdonosai számára, ezzel csökkentve a szükséges emberi erőforrásokat. A KNX-et kezdetben kereskedelmi épületekben használták, de ma már számos lakóépületben is jelen van, így alkalmazásának nincsenek határai.

Ami az intelligens városok fejlesztését illeti, Kínában a legnépszerűbb LPWAN (Low Power Wide Area Networking) technológiák a LoRa és az NB-IoT, amelyek előnye, hogy mindkettő olcsó, alacsony adatátviteli sebességgel és nagy sebességű átvitellel rendelkezik. Úgy látom, hogy a KNX-nek lehetősége van részt venni az intelligens városok fejlesztésében is, de mielőtt valóban intelligens városunk lenne, fontos, hogy minden egyes helyiséget intelligens rendszerrel vezérelhessünk.

KNXtoday: Melyik KNX projekteket emelné ki?

Jack He: Két projekt van, amelyet szeretnék megosztani Önnel. Az első Peking új nevezetessége, a Daxing nemzetközi repülőtér, amelynek intelligens vezérlőrendszereit KNX technológia és termékek biztosítják. Ebben a projektben közel 35 000 KNX logikai blokkot/parancsmodult valósítottak meg, hogy a különböző területek összes világítását, légkondicionálását, redőnyeit és különböző világítási képeit kezeljék. Ez az egyik legnagyobb kereskedelmi KNX-projekt a hazai piacon, sőt a világon is.

A pekingi Daxing Nemzetközi Repülőtér az egyik legnagyobb kereskedelmi KNX projekt a világon.

A második egy lakóépület Sencsenben, nevezetesen a China Jinmao Longhua Palace. Ebben a projektben 701 lakás található, 180 nm2-től 360 nm2-ig terjedő méretben, és teljes egészében KNX rendszerrel kialakítva. Minden lakásban közel 70 KNX eszköz található a világítás, fűtés, érzékelés, kijelzők, logikák, hőmérsékletszabályozás, redőnyök, hangvezérlés stb. számára. Kínában ez volt az első olyan projekt, ahol kizárólag KNX termékeket használtak egy lakóépületben. Összesen mintegy 50 000 KNX eszköz van egyetlen projektben közös vezérlés alatt. És ez tökéletesen működik!

A sencseni China Jinmao Longhua Palace egy olyan lakóépület, amelyben KNX-et használnak a vezérlés és az irányítás minden területén.

KNXtoday: Mik a céljai a KNX-szel kapcsolatban a közeljövőben, és mit üzen a piacnak?

Jack He: Ideális esetben nagyobb különbséget szeretnék látni a különböző szereplők szoftver- és hardvertermékei között, mivel jelenleg a homogenizáció nagy problémát jelent a legtöbb vállalat számára az intelligens otthonok és épületek iparágában, ezért több innovációra és kreativitásra van szükségünk. 

A másik célom a KNX ismertségének további növelése. Ez magában foglalja a legújabb KNX technológiák, mint például a KNX RF, a KNX Secure és a KNX IoT népszerűsítését. Több rendezvényt kell tartanunk, hogy a piacot oktassuk, és több tagra van szükségünk, akik a KNX termékfejlesztésre összpontosítanak, és arra, hogy hogyan nyújtsanak jobb szolgáltatásokat a felhasználóknak.

Ha még hangosabbá tudjuk tenni a KNX hangját Kínában, biztos vagyok benne, hogy a „KNX család” a piac egyik főszereplőjévé válhat.

Forrás: KNXtoday

Scroll to Top