Mátyásföldi Jégcsarnok

A 2021-ben átadott modern Mátyásföldi Jégcsarnok minden igényt kielégít. 12 öltöző szolgálja a hazai és vendég csapatok, valamint a közönségkorcsolyázásra érkezők kényelmét. A közösségi terek és büfé pedig hozzájárul, hogy a közönség is jól érezhesse magát.
A környezettudatos és energia-hatékony tervezésnek és üzemeltetésnek köszönhetően a jég egész évben biztosított. A jégcsarnok épületautomatikai vezérlését szinte teljes egészében KNX-rendszerrel oldották meg.

A jégcsarnokban elvárás volt, a világítás rugalmas működtetése, világítási képek alkalmazása a pálya és nézőtér világításnál.
A KNX rendszer lehetőséget adott arra, hogy a jégfelület feletti, és a lelátók világítására felszerelt DALI-s lámpatestek integrálhatóak legyenek. Fontos volt mindez az energiatudatos üzemeltetés számára. A csarnokban délelőtt gyerekcsapatok, míg az estéhez közeledve a felnőttek veszik át a szerepet a jégen. A KNX/Dali gateway megadta azt a szabadságot, hogy a fényekkel világítási képekben tudunk gondolkozni.

A jégkészítés rengeteg energiát emészt fel. A gépészeti rendszer tervezésekor igény volt, hogy a jégkészítés során keletkező hulladékhőt az épület fűtésére, használati melegvíz készítésére fel lehessen használni. Ehhez szükséges volt olyan  rugalmasan programozható berendezések alkalmazására, melyet a KNX-es portfólióban gond nélkül meg lehetett találni.

A jégcsarnokot kiszolgáló öltöző, rekreációs helyiségek időszakos használata miatt fontos volt az igény függő szellőzés és fűtés/hűtés biztosítása. A legjobb választás kombinált pára/hőmérséklet, és CO2 érzékelő volt (Amun 716 S KNX). Az érzékelők jelei KNX-en eljutnak a hőközponti szabályozókig, és utasítást adnak a jégkészítő hulladékhőjének hasznosítására, vagy pedig a hőszivattyús működésre.

Az üzemeltető a pillanatnyi, és hisztorikus adatokról az eibPort felületén tud tájékozódni. Hibákról email értesítést kap, és képes akár távolról is beavatkozni.

Scroll to Top