Költségcsökkentés épületautomatikával

A cikk az Octogon Deco 2023/1 számában jelent meg.

Napjainkban az okosotthon minden kétséget kizáróan egyfajta hívószóként működik, az emberek fejében pedig legtöbbször állítható színhőmérsékletű izzók, wifi-hez kötött különböző eszközök sokasága jelenik meg a kifejezés hallatán. De valóban a lényeget látjuk az okosotthonok kapcsán? Erről faggattuk Turbucz Gergelyt, az Elektro-Kamleithner projekt menedzserét, aki a szakterületen eltöltött majd két évtizedes tapasztalatait osztotta meg velünk.

Jól sejtem, hogy szakmai szempontból az épületautomatizálás több ponton mást jelen, mint amit átlagemberként gondolunk róla?
Noha a fogalom az utóbbi években vált ismertté és népszerűvé, az épületautomatizálás, okosotthon, mint rendszer, 35 éves múltra tekint vissza. Otthonaink az elmúlt évtizedekben fokozatosan egyre bonyolultabbakká váltak, ahogy egyre több eszközt kezdtünk használni, illetve új funkciók kerültek be az épületekbe (pl. elektromos redőnyök, klímaberendezések, padló- és falfűtés, stb.). Szükség lett egy olyan rendszerre, amely egyesíti ezeknek az eszközöknek és funkcióknak a működését, úgy, hogy azok optimálisan segítsék egymást és egyszerűsítsék az emberek mindennapi életét.
Például a redőnyvezérlés, napkövetés, világításvezérlés, fűtés-hűtésvezérlés egy rendszerben történő összehangolása által energiát és így pénzt takaríthatunk meg. A villanyszerelésnek ez a szintje magasabb szintű energiahatékonyságot, komfortot biztosít.

Melyek voltak azok a feladatok, funkciók, amelyeket a komplex rendszer létrehozásával össze kellett fűzni, meg kellett oldani?
Alapvetően az épületek világítása, árnyékolástechnika, illetve fűtés-hűtésvezérlése, légtechnika, ami a kor előrehaladtával kibővült a beléptetéssel, hangvezérléssel, A/V (audio vizuális) rendszerek összehangolásával. Mindezen területek bekapcsolódtak az épületautomatikába, amely képes ezeket egy rendszeren belül vezérelni. Talán a világítástechnika működésmódján a legkézenfekvőbb elmagyarázni az épületautomatizálás szükségességét. A ‘80-as években jellemzőek voltak a különálló, elszeparált helyiségek, ezekhez igazodott a villanyszerelési technika, bejárat melletti kapcsolóval, emellett egy csillárral és egy falikarral, amit kapcsolni kellett. A térszervezés, illetve a világítástechnika fejlődésével megszűntek azok a falszakaszok, ahová kapcsolókat lehet felszerelni, a megmaradó helyekre pedig ebből fakadóan több szerelvénynek kell felkerülnie.
Lássuk be, hogy 4-5 villanykapcsoló egymás mellett nem igazán esztétikus megoldás és nem feltétlenül illeszkedik egy belsőépítész, lakberendező által tervezett minőségi térbe. Kezelőink (Berker, Ekinex, Luxorliving) egy eszközben összerendelve könnyedén vezérlik a fent felsorolt különböző területeket, valamint a választott design pontosan illeszkedik a megálmodott térbe, hiszen a minőségi anyaghasználat mellett az esztétikum is elsődleges szempont az általunk forgalmazott villanykapcsoló márkák esetében.

Napjainkban egyértelműen elmondható, hogy a felhasználók részéről megfogalmazódik az igény az otthonok épületautomatizálással történő  felszerelésére?
Valamilyen elképzelése mindenkinek van az okosotthon fogalmáról, és a piac rendkívül telített különféle látszatmegoldásokkal, de fontos szem előtt tartanunk, hogy a reggeli ébredéshez a kávé automatikus lefőzése is egy szempont, de a lényeg a vezérlés általi energiahatékonyság és a kényelmi szempontok kombinálásában rejlik. Igazán fontos igény például, hogy az otthonunkat elhagyva egyetlen mozdulattal az összes világítótestet
le tudjuk kapcsolni, vagy hogy szellőztetés, ablaknyitás közben csökkentett üzemmódban működjön a fűtés.

Energiahatékonyság szempontjából milyen előnyei vannak az Elektro-Kamleithner által használt rendszernek?
Az energiaválság kapcsán nagyon sokan megkerestek minket, hogy milyen módon lehet – akár egy nagy léptékű épület esetében is – a működést hatékonyabbá tenni, költséget csökkenteni. Mivel az általunk is használt épületautomatikai rendszer (KNX rendszer) képes helyiségenként i egyedi
hőmérséklet-szabályozásra, ennek a segítségével akár 30%-os energiamegtakarítást lehet elérni. Függetlenül attól, hogy nyílászárók le lettek-e cserélve, történt-e homlokzatszigetelés vagy került-e beépítésre hőszivattyú az épületbe. Amennyiben mindezek megtörténnek, a megtakarítás  hatványozódik. Azonban a legköltséghatékonyabb, és legalacsonyabb beruházási költséggel a legrövidebb idő alatt megtérülő megoldás, az épületautomatizálás. Cégünk több mint húsz éves szakmai tapasztalattal, számos referenciával rendelkezik, mind családi házak, mind középületek (óvoda, iskola, önkormányzati épület, hotel, irodaház, ipari csarnok, stb.) terén, támogatást nyújtva a tervezéstől kezdve a teljes folyamaton keresztül.

Scroll to Top