A korszerű épületautomatika 30 százalékkal is csökkentheti a szállodák energiafelhasználását

Az energiaárak emelkedése égető feladattá tette a szállodák energiafelhasználásának csökkentését. Többek között erre kínál komplex épületautomatikai rendszereket az Elektro-Kamleithner Kft., amelynek legutóbbi workshopja a szállodák energiahatékony működéséhez szükséges feltételeket és megoldásokat járta körül. Az automatizálásban rejlő lehetőségekről BALOGH ZOLTÁNNAL, a cég ügyvezetőjével beszélgettünk a rendezvényen.

Az épületautomatizálás nem újkeletű dolog. Mi adta az apropóját annak, hogy éppen most szerveztek szállodai tematikájú workshopot?

 Az Elektro-Kamleithner Kft. 1996 óta foglalkozik épületautomatizálással, illetve intelligens épületekkel. 2022-ig 98 százalékban új építésű ingatlanok, ipari csarnokok vagy éppen szállodák automatizálási rendszereinek kiépítését végeztük. A különböző épülettípusoknál más-más kihívásokkal szembesülünk, és eltérő feladatokat kell megoldanunk.
Az elmúlt több mint negyedszázad alatt felhalmozódott tapasztalataink és a portfóliónk alapján az épületek teljes körű automatizálására kínálunk megoldásokat. 2022-ig az energiahatékonyság csak az új épületeknél merült fel szempontként, az energiaárak drasztikus megugrása miatt azonban tavaly már egyre többen jelezték, hogy gondolkodnak a meglévő épületek korszerűsítésén.

A szállodaipar felől is élénkül az érdeklődés?

Igen, az utóbbi egy-másfél évben egyre több szállodaüzemeltető keresett meg minket azzal, hogy szeretnék az épület működését energiahatékonyabbá tenni, méghozzá úgy, hogy közben ne kelljen bezárni a házat, és lehetőleg minimális rombolással vagy rombolás nélkül elvégezzük a munkát. Ez most az új kihívás, amire komplex megoldásokat kínálunk. Új szállodák esetében teljes körű automatikát szoktak kérni, ebbe beletartozik a szobák, a közösségi terek, a konferenciatermek, a gépház és az uszodatechnika komplett vezérlése, de természetesen az is előfordul, hogy nem a teljes épületet automatizáljuk, hanem csak egy-egy részterületet. Ezzel szemben a meglévő hotelek energiahatékonysági korszerűsítése két területre fókuszál: az egyik a komplett gépészeti automatika, a másik a szobai vezérlések cseréje. Érdemes tudni, hogy a szállodák energiafelhasználásának 40-50 százalékát a gépészeti energiafelhasználás teszi ki, így az automatizálással jelentős megtakarítást lehet elérni. A szobai vezérlés korszerűsítésével pedig többek között megakadályozható, hogy a vendégek akár fűtési, akár hűtési üzemmódban korlátlanul bármilyen szobai hőmérsékletet beállítsanak, miközben az ablakot nyitva hagyják.

Mi minden tartozik még az épületautomatizálás körébe?

Az intelligens épületek az elmúlt három évtizedben alakultak ki. Leegyszerűsítve arról van szó, hogy az épületautomatizálási rendszerek minden olyan berendezést, készüléket képesek vezérelni, ami elektromos árammal működik, vagy valamilyen köze van a gépészethez. A szállodák esetében ide tartozik a hűtés-fűtés vezérlése, amit tipikusan fan-coil berendezésekkel szoktak megoldani, illetve a világítás, a külső-belső árnyékolók vezérlése. A szobai hőmérsékleteket például mindig a jelenlét függvényében érdemes beállítani. Ezt segíti a virtuális kártyatartó funkció, amely a leggyakoribb Property Management System megoldásokkal együttműködve intelligens foglaltságérzékelőként működik, a jelenlét- és nyitásérzékelőkkel pedig képes felmérni, hogy éppen használják-e a helyiséget. Így a különböző üzemállapotok függvényében különböző szobai hőmérsékleteket lehet beállítani. Ugyanakkor a jelenlétérzékelők a folyosói világítást is hatékonyan szabályozzák a kívánt fényértékre. És végül, nagyon hasznos a rendszer által végzett adatgyűjtés, hiszen enélkül nehéz mérni a fogyasztást és a megtakarítást.

A rendszer kiépítésébe a szoftver és a hardver egyaránt beletartozik?

Komplett rendszereket kínálunk, ennek kisebbik része a szoftver, míg a hardvert a különböző érzékelők, beavatkozók, termosztátok és egyéb beépített eszközök képviselik. Szállodákról lévén szó, olyan minőségi eszközökkel dolgozunk, amelyek nagyon sokféle enteriőrhöz illeszthetők. 30-40-féle dizájnt és ezen belül különféle textúrájú, tapintású eszközöket kínálunk. A szobába kerülő összes szerelvény egységes lesz: a termosztát, a dugaljak, az USB-töltő, a számítástechnikai aljzatok és egyéb eszközök mind ugyanabban a dizájnban jelennek meg. Ez főként új építés esetében vagy belsőépítészeti felújítással egybekötve lehet fontos. A különböző elemeket igény szerint egyedi anyagokból, akár sárgarézből, vörösrézből, nikkelből, kőből, fából vagy bőrből is legyártjuk. Odafigyelünk arra is, hogy felhasználóbarát kezelőfelületeket alakítsunk ki – ezt mindig az üzemeltetővel együtt határozzuk meg, és a szálloda egyedi igényeihez igazítjuk.

TESZTÜZEMMÓDBAN A KOLPING HOTEL ÉPÜLETAUTOMATIZÁLÁSA

Az alsópáhoki Kolping Hotelben elsősorban a műszaki személyzet létszámának csökkenése miatt döntöttek az épületautomatizálás bevezetése mellett. Baldauf Csabától, a szálloda igazgatójától megtudtuk, hogy a 10 hektáros területű, önálló épületekben működő hotel energiaközpontjainak folyamatos üzemállapot-ellenőrzése komoly emberi erőforrást igényel, miközben a szállodaiparban egyre csökken a műszaki szakemberek száma. „Olyan épületfelügyeleti rendszert kerestünk, amely intelligens módon segíti az üzemeltetést. Ez a szándékunk összeért a tavaly őszi energiaválsággal, ami ugyancsak az automatizálás irányába mutatott. Ezt megelőzően megindult a szállodában egy kazánházi rekonstrukció, minden épületbe korszerűbb gázkazánok kerültek, illetve a lakóépületekben hőszivattyús, levegőklímás rendszereket is kiépítettünk. A gazdaságosabb üzemelés reményében pedig úgy döntöttünk, hogy a radiátoros és a fan-coil rendszer vezérlését, a kazánházban lévő eszközök, hőszivattyúk felügyeletét egy rendszerbe kötjük. Így konkrét üzemelési adatokhoz is hozzájutunk, ami segít a működés szabályozásában.”

Milyen megtakarítással és megtérülési idővel lehet számolni egy-egy szálloda „okosításánál”?

Általánosságban azt látjuk, hogy az épületautomatizálással nagyjából 30 százalékos energiamegtakarítás érhető el. Ha nagyon modern az épület, akkor nyilván kisebb, ha korszerűtlen az üzemeltetés, akkor ennél nagyobb is lehet a megtakarítás. A jelenlegi energiaárakkal és a beruházás értékével kalkulálva – tapasztalataink szerint – 2-4 év megtérülési idővel lehet számolni. Mivel hosszú távon mindenképpen az energiaárak növekedése várható, ez a megtérülési idő a jövőben csak rövidebb lehet. A jövő amúgy is az energiahatékony épületek felé mutat, elég csak az EU által előirányzott kibocsátáscsökkentésre gondolni. Ha az épület fogyasztását az automatizálással 100 egységről 70 egységre tudjuk mérsékelni, akkor a későbbiekben, amikor megújuló energiára térünk át, már nem 100, hanem csak 70 egységnyi energiafelhasználással kell tervezni, tehát az a beruházási költség is alacsonyabb lesz – ebből a szempontból is előremutató az épületautomatizálás. Ráadásul ezekről a korszerű szállodákról az is elmondható, hogy a kevesebb energiafogyasztással fontos lépést tesznek a fenntarthatóság felé, ami egyre nagyobb vendégkör számára vonzó.

 

A cikk a turizmus.com 2023. júniusi számában jelent meg.
Szöveg: Szerdahelyi Krisztina

Scroll to Top