Magyarország egyik legnagyobb KNX rendszere: W Budapest Hotel

Egyik legjelentősebb idei projektünk a Drechsler-palota, ismertebb nevén Balettintézet felújításának befejezése volt, amelyben az épületautomatikai rendszer kialakításával vettünk részt. Az Operaházzal szemközti műemléki épület húsz év után ötcsillagos szállodaként nyitotta meg kapuit, a W szállodalánc tagjaként.

Az épületautomatika legmagasabb szintje

A Drechsler-palota felújítása során a belsőépítészeti design és történelmi értékek megőrzése mellett különös figyelmet kaptak az épületautomatikai megoldások, amelyek a modern kényelem és a fenntarthatóság jegyében valósultak meg.

A 151 vendégszoba, a konferencia terem, a közösségi terek és folyosók, valamint a wellness részleg és a homlokzati világítás vezérlését szolgáló épületautomatikai rendszerrel, közel 3000 eszköz összehangolt működésének eredményeként, Magyarország legnagyobb KNX rendszerét hoztuk létre.

A vendégszobák világítása, árnyékolása és padlófűtés-vezérlése automatizált és a szobai légcsatornázott VRV beltéri egységek is a vendégek igénye szerint vezérelhetők. Az épületautomatikai rendszerhez hozzákapcsoltuk a gépészet és légtechnika vezérlésére szolgáló BMS (Building Management System) rendszert is, így lehetővé vált az épület valamennyi funkciójának összehangolt működése és a szobai komfort legmagasabb szintű kiszolgálása. Az épületautomatikai rendszer nem csak a vendégek kényelmét, de az energiahatékonyságot és a fenntarthatóságot is szolgálja, ami az üzemeltetők szempontjából kiemelten fontos.

A szobák bejáratánál a szobaszám kijelzés, foglaltság jelzés, valamint a „TAKARÍTÁST KÉREK” és „NE ZAVARJANAK” funkciók is digitális kijelzőn jelennek meg. A szálloda  kérésére ezeken a design paneleken Braille-írás segíti a vakok és gyengénlátók tájékozódását. Az egész épületben a szálloda egyedi szimbólumaival ellátott érintővezérlős Berker R.3 touch kezelők segítik a felhasználók közvetlen interakcióját a rendszerrel, míg a recepción külön érintőképernyős kezelő terminálokat alakítottunk ki személyzet hatékony és gyors ügyintézése érdekében. A konferenciaterem, a homlokzati világítás, valamint a wellness és közösségi terek világításvezérlése is az automatikai rendszer részét képezik.

Az épületautomatika felprogramozása és beüzemelése közel 5 hónapot vett igénybe és a szálloda megnyitás óta eltelt időszak alatt bebizonyosodott, hogy egy ilyen nagyszabású és összetett rendszer kialakításához és hibátlan működéséhez a KNX rendszer a legmegfelelőbb választás. Az olyan nagynevű gyártók különböző eszközei működnek itt kifogástalan összhangban, mint a Berker, Theben, Eelectron, NetX, Babtec, Intesis. A rendszer gyártófüggetlen, szabványos működése a KNX rendszer legnagyobb előnye.

Történelmi háttér

A Drechsler-palota 1886-ban épült. A Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett emblematikus épület eredetileg a MÁV nyugdíjintézeteként működött, majd sokféle funkciót látott el az évtizedek során. Az épületet földszinti étterme és kávéháza tette népszerűvé, ahol többek között Liszt Ferenc és Richard Wagner is megfordult. A 20. század folyamán az épület sokszor váltott funkciót; legutóbb a táncművészeti oktatás helyszíne volt.

Kortárs elegancia és történelmi hűség

A felújítás nagy kihívása az volt, hogy a modern luxusszállodai követelmények mellett megőrizzék az épület műemléki értékeit. A felújítás generáltervezői munkáját a Bánáti + Hartvig Építész Iroda végezte, a kivitelezésért a DVM Group felelt. Az újjászületett Drechsler-palota 151 vendégszobával és lakosztállyal, fitneszközponttal, konferencia- és rendezvényhelyszínekkel várja vendégeit. A leglátványosabb újítás talán az üvegtetővel fedett belső udvar, amelyben egy nappali fényben úszó közösségi teret alakított ki.

Design és belsőépítészet

A szálloda belsőépítészetének koncepciója sokszínű és gazdag; nem csupán a helyi hagyományokra és kultúrára utal, de olyan híres magyarok, mint Harry Houdini is megjelennek, mint inspirációs elemek. Az épület baletthez kötődő történetéből adódóan a Hattyúk tava inspirálta a fekete és fehér lakosztály kialakítását. A szálloda tervezése és dekorációja magában foglalja a sakktéma használatát is, ami szintén magyar hagyományokat idéz.

A kivitelezés során a történelmi értékek megőrzése és a modern design tökéletes összhangba kerültek. A kifinomult technológia, amely a szálloda minden részletében megtalálható, nemcsak a kényelmet és az energiahatékonyságot szolgálja, hanem a vendégek teljes körű kiszolgálását is biztosítja. Az újjászületett Drechsler-palota így tökéletes ötvözete a múltnak és a jelennek. Az épület nem csak egy luxus szálloda, hanem egy történelmi műemlék is, amely méltó a város gazdag örökségéhez, és újra Budapest egyik büszkesége lett.

Scroll to Top