Hiddenwires felmérés: A KNX megtartja a vezető pozícióját a gyorsan fejlődő okosotthon-iparban

Hiddenwires felmérés: A KNX megtartja vezető pozícióját a gyorsan fejlődő okosotthon-iparban 

Az okosotthon-technológia dinamikus és gyorsan változó világában a KNX továbbra is kiemelkedik, mint az otthoni és épületautomatizálás előnyben részesített szabványa. A HiddenWires által végzett legutóbbi iparági felmérés, amely az adatok 2021-es és 2023-as összehasonlítását tartalmazza, kiemeli az okosotthon-ipar folyamatos növekedését és változó preferenciáit, megerősítve a KNX domináns pozícióját. A felmérés szerint az iparági szakemberek 63%-a használja a KNX-et okosotthon-projektekben. A 2023-as HiddenWires felmérés, amely 5000 főként európai, de más régiókból is jelentős részvétellel rendelkező szakember véleményét gyűjtötte össze, rámutat az okosotthon-piac sokszínű és globális elérhetőségére. 

KNX: továbbra is az élen jár az okosotthon automatizálásban 

A 2021-es felméréshez hasonlóan a KNX megtartotta vezető pozícióját mind az ismertség, mind a gyakorlati alkalmazás terén. A 2023-as felmérés jelentős növekedést mutat a KNX használatában, tovább erősítve annak iparági szabványként betöltött státuszát. Az integrátorok és telepítők, akik az ipar gerincét alkotják, 63%-ának továbbra is a KNX a preferált választása, ami annak megbízhatóságát és interoperabilitását hangsúlyozza. A KNX-t jelentősen gyakrabban használják, mint akár a Wi-Fi-t (52%) vagy a Bluetooth-t (30%) az otthonok és épületek automatizálásában, és háromszor gyakrabban, mint a közvetlen versenytársak technológiáit. 

KNX energiamenedzsment, a tökéletes illeszkedés a vásárlók változó preferenciáihoz 

A világítás továbbra is az elsődleges okosotthon-alkalmazás (71%), amit szorosan követ a hőmérséklet-szabályozás (64%) és a redőnyök (52%). Ezt követi a háztartási energiamenedzsment iránti fokozott érdeklődés, mivel az okosotthon-projektek 50%-ában már szerepelnek automatikus energiamenedzsment funkciók. A KNX tökéletesen illeszkedik ebbe a változó környezetbe, mivel fenntartható technológiát kínál, amely energiamenedzsment megoldásokat és energiahatékonyságot növelő okos automatizálást biztosít. 

Fokozódó lelkesedés az okosotthonok iránt 

A felmérés figyelemre méltó érdeklődés-növekedést mutat az okosotthonok iránt, a válaszok majdnem fele szerint az érdeklődés az elmúlt öt évben megduplázódott. Ez a háztulajdonosok növekvő érdeklődése, valamint a szakemberek által dominált KNX technológia használata együtt előrevetíti a KNX okosotthonok további bővülését az elkövetkező években. 

Következtetés: Egy rugalmas és előretekintő ipar 

Az okosotthon-ipar, amelyet a KNX vezet, rugalmas és alkalmazkodóképes, még a gazdasági bizonytalanságok idején is. A háztulajdonosok olyan automatizálási megoldásokat keresnek, amelyek otthonuk minden aspektusát összekapcsolják, hogy egyszerűbb, okosabb életmódot biztosítsanak, miközben energiát is megtakarítanak, és a KNX tökéletesen megfelel ezeknek az igényeknek. A KNX továbbra is a szakemberek első választása, mint innovatív, biztonságos és fenntartható technológia – szabványosított és interoperábilis megoldásokat kínálva egyre növekvő és változó piacon. 

A HiddenWires felmérés jelentése itt található: 

https://www.hiddenwires.co.uk/news/article/sharp-insights-into-smart-homes 

A KNX-ről

 A KNX Association fejleszti és népszerűsíti a KNX szabványt, hogy okosotthon és épületmegoldásokat kínáljon világszerte, a világítás- és redőnyvezérléstől kezdve különféle biztonsági rendszereken, fűtésen, szellőzésen, légkondicionáláson, megfigyelésen, riasztáson, vízvezérlésen, energiamenedzsmenten, okosmérésen át a háztartási készülékekig, audio/videó és még sok más alkalmazásig. Mindezeket az épületalkalmazásokat egyetlen, gyártófüggetlen tervezési és üzembehelyezési eszközzel (ETS) lehet konfigurálni, teljes körű támogatott kommunikációs médiával (TP, PL, RF és IP), valamint a KNX technológia kiterjesztésével az Internet of Things (KNX IoT) felé. A KNX európai (CENELEC EN 50090 és EN ISO 22510) és nemzetközi szabványként (ISO/IEC 14543-3) is jóváhagyott. Ez a szabvány több mint 30 éves piaci tapasztalaton alapul. Világszerte több mint 500 gyártó, különböző alkalmazási területekről, több mint 8000 KNX tanúsított termékcsoportot tartalmaz katalógusában. A KNX Association több mint 120,000 telepítő céggel rendelkezik partnerségi megállapodással 190 országban. 

Scroll to Top