A világításvezérlés kényelmi funkciói egy okos otthonban

világításvezérlés kényelmi funkciói

A világításvezérlés kényelmi funkciói egy okos otthonban

A világításvezérlés nemcsak kényelmes, de egyben nagyon egyszerű egy mai, korszerszerű okos otthon kialakításánál. Ezekben az épületekben, számtalan világítási áramkört találunk, melyet szeretnénk minél egyszerűbben kezelni. Bizonyos helyiségekben automatikusan, úgynevezett, jelenlét-érzékelőkkel tudjuk szabályozni. Lehet a jelenlétet szimulálni vagy éppen a kertvilágítást az épület több pontjáról is kezelni.

Ha egy belsőépítész vagy lakberendező segítségét kérjük otthonunk kialakításához, akkor szinte biztos, hogy sok lámpát fog betervezni, amihez a világításvezérlés szinte elengedhetetlen tartozék. Ilyenkor jön jól, ha világítási képeket használunk. Ez olyan funkció, hogy különböző “világítási képeket” programozhatunk be előre a rendszerbe. Például attól függően melyik családtag jött haza, az ő tevékenységeihez alkalmazkodik a világítás minden funkciója.

 

Milyen lehetőségeink vannak, a világításvezérlés területén?

Kezdjük valami egyszerűvel…

Okos világításvezérlés, jelenlét-érzékelő segítségével

Minden házban, lakásban vannak olyan helyiségek, melyeket tipikusan csak rövid ideig használunk. Ilyen lehet a bejárat, a közlekedők, a folyosók, lépcsőházak, mosdók, garázs, tároló és egyéb helyiségek. Ezekben az esetekben a beépített világításvezérlés, nagyon sok kényelmi funkcióval látja el az ott lakókat. Hiszen a helyiségekben jelenlét-érzékelők használatával lehetőségünk van arra, hogy a világításokat automatikusan, a világításvezérlés segítségével kapcsoltassuk a rendszerrel.

  • Az érzékelő érzékeli, hogy tartózkodnak-e az adott területen.
  • Mindeközben pedig folyamatosan figyeli a helyiségben a fényerőt.
  • Ha mozgást érzékel és nincs elegendő természetes fény, akkor felkapcsolja a lámpát.
  • Az utolsó mozgást követően egy előre beállított ideig még világít a lámpa, majd az
    érzékelő küld egy jelet, ami lekapcsolja.
  • Ha az adott helyiségben a lámpa fényereje szabályozható, akkor az érzékelőben be tudjuk állítani, hogy mekkora fényerőt kell tartania.
  • Így, ha valamennyi természetes fény is van a helyiségben – mondjuk ablakon vagy felülvilágítón keresztül bejut a napfény – akkor csak annyira szabályozza fel a világítás, hogy a kívánt értéket elérjük, de minimális energiát használjon a világításhoz.

Lehetnek olyan esetek, amikor szeretnénk átvenni az irányítást az automatikától (okos otthontól) és mozgástól függetlenül folyamatosan világítani vagy éppen reteszelni az érzékelőt, hogy érzékelés esetén se kapcsoljon be a lámpa.

Például:

  • Ha nem szeretnék, hogy éjszaka felkapcsoljon a világítás, amikor arra megyünk, mert elegendő irányfényünk van anélkül is.
  • Vagy éppen egy házibuli miatt azt szeretnénk, hogy a lámpa folyamatosan világítson. A világításvezérlés ebben is partnerünk lesz. Például egy csökkentett fényerővel, mert hangulatfényt szeretnénk a házban és emiatt állandóan, egy előre beállított fényerőt szeretnénk. Majd a buli után visszakapcsoljuk automatikus módba.
  • Van aki azt szereti, hogy éjszaka, amikor kimegy a mellékhelyiségbe, akkor csak egy minimális fényerővel világítsanak a lámpák, amikor a jelenlét-érzékelő észleli, hogy az adott területen mozgunk.
  • Képzeljük el, hogy a fürdőszobában több lámpa áramkör is van. Azonban egyet egy jelenlét-érzékelő szabályoz. Ugyanis, amikor mi magunk használjuk a fürdőt, akkor szeretnénk különböző hangulatokat beállítani.
  • Azonban a vendégek, amikor bemennek kezet mosni, nem szeretnék kapcsolgatni a lámpákat (hiszen nem is tudják, melyik gomb melyik lámpát kapcsolja). Sokkal kényelmesebb, ha az okos otthon magától felkapcsolja az egyik lámpát. Mondjuk azt, amelyik a mosdó felett van.
  • Viszont, ha mi használjuk a fürdőt és beállítottunk valamilyen hangulatvilágítást, akkor a mozgás hatására ne változzon ez meg, tehát beállíthatjuk, hogy reteszelve legyen az érzékelő.

Az itt felvonultatott példák csak egy kis részét képezik, a világításvezérlés szinte korlátlan lehetőségeinek. Hiszen a saját életvitelünkhöz alkalmazkodik, amikor először beprogramozzuk a számunkra fontos és szükséges funkciókat.

A világításvezérlés segítségével az okos otthon jelenlét-érzékelői, mind a mi kényelmünket, szokásunkat fogja szolgálni, hogy a legnagyobb biztonságban és a legmagasabb komfortban élhessük mindennapjainkat.

A világításvezérléssel kompatibilis, Berker kapcsolócsalád széles választékának megtekintésére, a Berker.hu oldalunkon, van lehetőség.

Írásaink:

Scroll to Top