A felmérések szerint a KNX az intelligens otthonok piacvezető technológiája

intelligens otthon
373 millió KNX eszközt telepítettek eddig, a KNX 30. évfordulójáig

A legújabb tanulmányok szerint a különböző intelligens otthon megoldások egyre népszerűbbek. A klímavédelemhez és a megújuló energia felhasználásához való hatékony hozzájárulásuk növelik ezt a keresletet. A német ZVEH* villamossági szakemberek körében végzett felmérése szerint a KNX a vezető intelligens otthon technológia az önálló családi házaknál, 53%-os piaci részesedéssel, és egyértelmű növekedés várható az elkövetkező években. Az új GfK piackutatás eredményei is alátámasztják ezt a piaci értékelést, mivel megerősítik, hogy 2018-hoz képest a KNX az eladási darabszámokban és az eladási értékben több mint 14%-kal nőtt az elmúlt évhez képest.

Az előrejelzések szerint az Egyesült Államokban, Kínában és Európában is erőteljes növekedés várható

Ezt támasztják alá a különböző piackutató vállalatok előrejelzései is a legfontosabb piacokról: míg az Egyesült Államokban – a legnagyobb okosotthon piacon – a piac volumene 2023-ig várhatóan több mint kétszeresére, 37 milliárd euróra fog nőni, addig Kínában, a második legnagyobb piacon 20%-os éves növekedés várható. Európa is felzárkózik, plusz 120%-kal. Ebben olyan országok játszanak vezető szerepet, mint Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország, őket Olaszország és Spanyolország követi. A világ legnagyobb trendjei közé tartozik az intelligens otthon, az intelligens mobilitás, valamint az épületek energiagazdálkodási-, valamint hűtő, szellőztető és légkondicionáló (HVAC) rendszerei. Ezek a területek mind vezérelhetők KNX rendszerrel. A GfK piackutatása szerint a KNX növekedése itt még erőteljesebb lesz, évente több mint 15%-os növekedést mutat majd a HVAC és a kapcsolóberendezések területén.

Új lehetőségek a rendszerintegrátorok számára

Az intelligens otthoni megoldások piaca lényeges változáson megy keresztül. Mostanáig a piacot alapvetően az alacsony küszöbértékű alkalmazások, például hangvezérlő rendszerek alakították, de ma már egyre kifinomultabb épületautomatizálási megoldásokra van szükség a lakóépületekben. A ZVEH felmérése szerint a szakértők 42,2%-a meg van győződve arról, hogy ez a fejlődés új lehetőségeket kínál a rendszerintegrátorok számára, miközben a piac továbbra is növekedni fog. A KNX számára a felmérés a családi házak további növekedését jelzi az elkövetkező néhány évben.

*ZVEH – Német Villamos- és Információtechnológiai Kereskedelem Központ Szövetsége

Forrás: knx.org

Scroll to Top