KNX épületfelügyeleti rendszer bevezető

KNX rendszer Berker Q.1 termosztát

KNX épületfelügyeleti rendszer bevezető


Mi is az a KNX?

Manapság az okos otthonok és épületek egyre többet emlegetett kifejezések, ehhez a fogalomkörhöz sorolható a KNX is, amely olyan épületautomatizálási rendszer, amely Európából indult 1990-ben, és azóta a föld valamennyi kontinensén megvetette a lábát.

Akár egy családi házban, akár egy irodakomplexumban, a klíma-, világítás- és beléptető rendszerek kezelésében a kényelem és a sokoldalúság iránti igény növekszik, ugyanakkor egyre fontosabbá válik az energia hatékony felhasználása is. Az alacsonyabb energiafogyasztással járó nagyobb kényelem és biztonság azonban csak az érintett készülékek intelligens vezérlése és felügyelete révén érhető el.

Ennek köszönhetően az összekötő vezetékek száma az érzékelőktől és a működtetőktől az ellenőrző és felügyelő központokig jelentősen növekedett. A vezetékek ilyen tömege viszont magasabb tervezési és beszerelési erőfeszítéseket, nagyobb tűzveszélyt és magas költségeket jelent.

Ezekre a kihívásokra a válasz a KNX rendszer, az egész világra kiterjedő szabvány az otthonok és épületek vezérlésére.

Annak érdekében, hogy a vezérlőadatokat az összes épületfelügyeleti eszközre átvigyék, egy olyan rendszerre van szükség, amely elhárítja az elszigetelt eszközök problémáit, biztosítva, hogy az összes komponens egy közös nyelven kommunikáljon egymással. A KNX olyan rendszer, amely gyártó- és alkalmazásfüggetlen, emellett a szabvány több mint 28 éves tapasztalattal rendelkezik a piacon. A KNX 2000-ben az EIB, az EHS és a Batibus rendszerek összeolvadásával jött létre, de a kompatibilitás a korábbi eszközökkel továbbra is megmaradt.

Az egyes készülékek azon KNX médiumon keresztül, amelyhez minden buszrésztvevő csatlakoztatva van (csavart érpár, rádiófrekvenciás, hálózati vagy IP/Ethernet), képesek információt cserélni. A buszkészülékek lehetnek olyan érzékelők vagy működtetők, amelyek az épületfelügyeleti berendezések vezérléséhez szükségesek.

Ilyen a világítás, redőnyök/árnyékolók, biztonsági rendszerek, energiamenedzsment, fűtés, szellőzés és légkondicionálás. Továbbá jelző- és megfigyelő rendszerek, interfészek más szolgáltatásokhoz és más rendszerekhez, távvezérlés, mérés, audio/video vezérlés, háztartási készülékek stb. Mindezek a funkciók egy egységes rendszeren keresztül vezérelhetők, monitorozhatók és felügyelhetők anélkül, hogy extra központokra lenne szükség.

 

A KNX rendszer számokban

A világ összes kontinensén találunk gyártókat: jelenleg több mint 500 gyártó kínál különböző termékeket a rendszerhez és több mint 8000 KNX tanúsítvánnyal rendelkező készülékcsoportból választhatunk, amelyek 100%-osan kompatibilisek egymással. A rendszert a kisebb lakásoktól kezdve a sok százezer négyzetméter alapterületű középületekig, mindenféle épülettípusban alkalmazzák.

Reptereken, például a pekingi nemzetközi repülőtér épületeiben (kb. 960 000 m2), irodaházakban, például Malayzia jelenleg épülő legmagasabb épülete, a 635 méter magas és 400 000 m2 alapterületű Merkeda 118 épületében. Magyarországon is számos ipari csarnok, irodaház, iskola, múzeum, hotel, mezőgazdasági épület és lakóingatlan készült KNX rendszerrel az elmúlt több mint 28 évben.

Mit jelent a nyitott szabvány?

A KNX a következő szabványoknak felel meg, illetve ezen szabványok alapját képezi: nemzetközi szabványként (ISO/IEC 14543-3), valamint európai szabványként (CENELEC EN 50090 és CEN EN 13321-1). A kínai szabvány esetén a GB/T 20965 számon hagyták jóvá, továbbá az amerikai szabványnak is megfelel (ANSI/ASHRAE 135).

A KNX jövője tehát biztos alapokon nyugszik, melyet a mögé felsorakozott gyártók is garantálnak. A különböző gyártók által kínált KNX termékek kombinálhatók, minden készülék kompatibilis a többivel. A KNX logó garantálja, hogy a készülékek minden esetben képesek egymással kommunikálni és egy rendszerként működni.

Otthoni és épületfelügyeleti eszközök

Bármilyen típusú is legyen az épület, a KNX teljesen új lehetőségeket nyit az épületautomatizálási rendszerek számára, miközben a költségeket kezelhető szinten tartja. A KNX olyan megoldásokat tud nyújtani, amelyek a hagyományos technikákkal csak jelentős erőfeszítéssel és csak részben valósíthatók meg. Segítségével egy érintőképernyőn keresztül egy lakásban vagy egy épületben lévő összes alkalmazás vezérelhető.

A KNX valódi előnyökkel szolgál az építészek, a tervezők és a kivitelezők számára is, de mindenekelőtt az épületek tulajdonosai és felhasználói részére. A világítás és fűtés csak akkor kapcsol be, ha szükséges. Pl. időprofiltól és/vagy tényleges jelenlététől függően, így energiát és pénzt takaríthatunk meg. A világítás a nappali fény intenzitásával párhuzamosan is szabályozható. Így minden munkahelyen minimálisra csökkenthető a fényáram, ezáltal csökkenthető az energiafogyasztás is. Hiszen csak a valóban szükséges fényforrások maradnak bekapcsolva.

Egyetlen rendszer

Az összes kommunikációs eszköz összekapcsolása egyetlen busszal jelentősen csökkenti a tervezési és telepítési időt. Egy gyártófüggetlen szoftverrel, az ETS-el lehet a KNX rendszereket kialakítani. A rendszerintegrátor számára lehetővé teszi, hogy bármely gyártó készülékeit alkalmazva elvégezze a rendszer tervezését, paraméterezését. Valamint üzembe helyezését és a későbbi módosításokat és a hibakereséseket is elvégezze.

Mivel az eszköz független a gyártóktól, a rendszerintegrátor képes egyesíteni a különböző gyártók termékeit, különböző kommunikációs médiumokon egyetlen rendszerben.

A KNX telepítése könnyen kibővíthető új applikációkkal, emellett könnyen bővíthető, hiszen az új komponensek könnyen csatlakoztathatók a meglévő buszrendszerhez. Így egy már korábban kialakított rendszer is bármikor növelhető, módosítható a későbbiekben. Azokat az új megoldásokat is használhatjuk, amelyek a rendszer eredeti telepítésekor még nem léteztek.

Ez azt jelenti, hogy ha valaki mondjuk 20 évvel ezelőtt telepített egy KNX rendszert, az a mai legkorszerűbb megoldásokat, alkalmazásokat is integrálhatja a már meglévő rendszerébe. Hiszen az egy legnagyobb előnye a KNX-nek, hogy a legújabb készülékek is tudnak kommunikálni a legkorábban gyártottakkal.

További írásaink:

 

1 thought on “KNX épületfelügyeleti rendszer bevezető”

  1. Pingback: A Berker R.8 extra lapos szerelvénycsalád - Elektro-Kamleithner Kft.

Comments are closed.

Scroll to Top