Hotelépületek energetikai korszerűsítése épületautomatikai megoldásokkal

Az emelkedő energiaárak újabb kihívások elé állítják a turizmus visszaesését átvészelő szállodaipart. Az energiatakarékos épületautomatika kiépítése ma már nem luxus beruházást jelent a szállodaiparban, hanem a hosszútávú, fenntartható működés alapfeltétele.

Egyre fontosabb szempont, hogy a szállodák minden pillanatban optimális energiafelhasználással legyenek üzemeltethetők. A hotel épületek jól automatizálható épület-típusok, ugyanis energiahatékonyság sikere  (MSZ EN 15232 ) azon is múlik, hogy mennyire sikerül az energiafogyasztást a tényleges vendég jelenléthez igazítani.

Ennek egyik eszköze az, hogy a világítás a fűtés és hűtés vezérlés a vendégek szobafoglaltsága alapján működik.

Az energiahatékonyságot olyan megoldásokkal segíti az épületautomatika, mint a foglaltság függvényében szabályozható termosztátok, az ablaknyitás érzékelés, a virtuális kártyatartó, vagy a hotelszoftverrel integrálható gépészeti automatika.

Intelligens funkciók

Sok fejtörést okoz a szállodákban, hogy a bejárati kártyatartókban hagyott szobakártyák miatt nem lehet pontosan meghatározni, hogy tartózkodik-e valaki a szobában. Erre jelent megoldást a virtuális kártyatartó termék, ami egy az intelligens foglaltság érzékelő logikai modul, amely a jelenlétérzékelők és nyitásérzékelők együttes használatával, valamint egyéb paraméterek figyelembevételével egy speciális algoritmus alapján meghatározza, hogy üres vagy foglalt a szoba és ez alapján állítja be a világítást és a hőmérsékletet.

Az épületek energiafelhasználásának jelentős részét a hűtés-fűtési rendszer energiaigénye teszi ki. Amennyiben sikerül ennek a jelentős hányadnak egy számottevő részét megtakarítani, akkor az az üzemeltetési költségekben is mérhető módon meg fog jelenni. Ahhoz, hogy eldönthető legyen, mely funkciók milyen részaránnyal vesznek részt a teljes energiafelhasználásban -vagyis mely területek optimalizálásával érdemes foglalkozni- szükséges ez egyes területek fogyasztásának mérése (gáz, víz, villany) és mért adatok gyűjtése, feldolgozása és kiértékelése.

A szállodákban azért használnak fan-coil hűtés-fűtési rendszert, mert az egy gyors reagálású eszköz, a fogyasztás könnyen összehangolható a tényleges jelenléttel. Amennyiben a jóval lassabban felfűthető padlófűtéssel lesz kialakítva egy hotelszoba, akkor az automatizálásnak ez a lehetősége nem aknázható ki teljes mértékben. Ez a példa jól mutatja, hogy az automatika önmagában nem csodaszer. A teljes épületnek az energiahatékonyság jegyében kell elkészülnie.

Egy további lehetőség például, hogy a szoba foglaltság függvényében a tárolt használati melegvíz (HMW) hőmérséklete is csökkenthető egy adott tartományon belül. Ehhez a megoldáshoz szükséges a hotel menedzsment szoftver (PMS) és a gépházi automatika integrációja.

Maximális energiahatékonyság

Az Elektro-Kamleithner Kft. által forgalmazott KNX épületautomatikai rendszer képes megvalósítani az épületek energetikai teljesítőképességét leíró MSZ EN 15232 szabvány által meghatározott legmagasabb szintű épületautomatikai követelményeket. A KNX rendszer kitűnően felhasználható arra, hogy az épületek energiafogyasztásával kapcsolatos egyre számosabb kikötést teljesítse.

Intelligens hotel megoldásaink a korszerű, energiahatékony és maximális vendégélményt biztosító szállodák zálogai.

Scroll to Top