Szállodák energia hatékony üzemeltetése akár 30%-os energia megtakarítással

   

Komplett épületenergetikai megoldások a gépházaktól a szobavezérlésig

A szállodák energiahatékony működéséhez elengedhetetlen az egyes területek és funkciók összehangolt működése. Erre szolgál egy jól megtervezett épületautomatikai rendszer, amely az épületben megtalálható összes villamossági és gépészeti berendezés együttes vezérlését biztosítja. Ideális esetben már az építés előtt megtervezik a készülő szálloda épületautomatikai rendszerét, de sok esetben csak a felújításkor, utólag kerül beszerelésre.

Az, hogy milyen energiamegtakarítást tudunk elérni, hogy milyen hatékony lesz a rendszerünk, nagyban függ a körültekintő tervezéstől, adatelemzéstől, és az átfogó előzetes egyeztetésektől. Az adatgyűjtés nagyon fontos, hiszen, ha nincsenek adataink nehéz a megtakarítás mértékének mérése. Az adatok ismerete már a kiépítés előtt fontos a kritikus pontok előzetes meghatározásához, a későbbiekben pedig a hatékonyság növeléséhez, hogy az üzemeltető lássa, hol megy el az energia.

A rendszer előnye, hogy önállóan működik a háttérben, nincs szükség külön személyzetre hozzá. A szálloda recepcióján keresztül el lehet érni a szobák, közösségi terek funkcióit, az egész rendszer beintegrálható a PMS-be, a legtöbb funkció azon keresztül érhető el.

Ha szeretne többet megtudni arról, hogy milyen épületautomatikai megoldásokkal tudjuk megvalósítani szállodája maximális energiahatékonyságát,
kollégánk készséggel felveszi Önnel a kapcsolatot!

Legfontosabb szállodai funkciók:

  • Világításvezérlés
  • Árnyékolásvezérlés
  • Hűtés/fűtés
  • Légtechnika
  • Gépházi vezérlés
  • Energiamenedzsment
  • Adatgyűjtés
  • A/V vezérlés
  • Távfelügyelet

Energiamenedzsment

Minél nagyobb a szálloda, annál nagyobb az energiaigénye, amit általában a szolgáltatóknál lekötött teljesítményekkel kell fedezni. Az energiamenedzsment feladata, hogy ne lépjük túl, ugyanakkor maximálisan kihasználjuk a rendelkezésre álló energiát.

Az elmúlt években jelentősen megnövekedett az energiahordozók ára. Csak a gáz ára a 6-7-szeresére emelkedett az utóbbi 2 évben. Ez azt is jelenti, hogy az energiahatékonysági beruházások sokkal hamarabb megtérülnek, a befektetés költségét 1-3 éven belül visszahozza a megtakarítás.

A Nearly Zero Energy Hotels (neZEH) európai kezdeményezés célja is az, hogy a szállodák hálózatról történő energiafelhasználása közel nulla szintű legyen, vagyis a felhasznált energiát leginkább helyben állítsák elő, pl. napelemmel, hőszivattyúval

Mennyi energiát lehet megtakarítani egy szállodában?

Az MSZ EN 15232 szabvány azzal foglalkozik, hogy az épületekben található berendezések fogyasztásában az épületautomatizálási vezérlés szintjétől függően milyen energiamegtakarítást lehet elérni. Ez alapján az épületeket 4 kategóriába sorolja (A-D) a termikus energia és az elektromos energiafelhasználás hatékonysága alapján.

Hotelek esetében a szabvány tulajdonképpen egy faktort határoz meg, C esetben ennek a faktornak az értéke: 1:

Ez azt jelenti, hogy ha egy minimális épületfelügyelet ki van építve a szállodában, akkor még csak nem rontottunk a helyzeten, de ha semmilyen épületautomatizálás nincs, akkor gyakorlatilag rosszabb lesz az épület fogyasztása, mint amilyenre eredetileg tervezték. Ennek oka, hogy az épület önfogyasztását normális üzemeltetés esetére határozták meg, de nem számoltak azzal, hogy a vendég nem feltétlenül foglalkozik az üzemeltetési költséggel. A téli időszakban például előfordulhat, hogy a szobai hőmérsékletszabályzást esetleg ablaknyitással oldja meg a vendég. Ha nincs épületautomatika, ami ezt felügyelje, akkor tulajdonképpen többet fog fogyasztani az épület, mint amennyit eredetileg terveztek. A tényleges energiamegtakarításhoz elengedhetetlen, hogy legyen valamilyen fokú épületautomatika az épületben. Ez minél integráltabb, minél több területet érint, annál magasabb energiamegtakarítás érhető el általa.

A szállodákban a termikus energia esetén akár 32%-os energiamegtakarítás is elérhető, míg az elektromos energiánál ez csak 10%. A különbség oka, hogy egy szálloda esetében a termikus energiafelhasználás szinte 100%-ban az épület fűtésére és hűtésére megy el. Ezzel szemben az villamosenergia nem csak a világításra fordítódik, hanem olyan eszközöknek is van fogyasztása, amelyeknél az épületfelügyelet direktben nem tud energiamegtakarítást elérni (pl. hangosítás, nyomtatók, számítógépek, konyhai berendezések, stb.). Összességében az elektromos energia esetén kevesebb megtakarítás érhető el, de ha csak a világítást nézzük, akkor a megtakarítás mértéke itt is jelentős.

Jelentős megtakarítás érhető el például az alábbi területeken:

  • Használati melegvíz ciklusokban történő keringetése, tárolók pufferként történő használata
  • Megújuló energiák lekötése a különböző berendezések használatának időzítésével (pl. mosoda, wellness élményelemek)
  • Közösségi terek, liftek jelenlétfüggő világításvezérlése
  • Éttermek, bárok foglaltságfüggő fűtése és hűtése
  • Konferenciatermek légtechnikai szabályzása
  • Wellness párátlanítása, élményelemek szakaszos üzemeltetése
  • Szobai vezérlés virtuális kártyatartó alkalmazásával.

További információ:
Mag Barbara
tel: 06303514200
email: mag.barbara@ek.hu

Kérem, adja meg az alábbi adatokat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot!
Scroll to Top